Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko radi scenu?

Dizajneri pridružili sliku glazbi Zarkoffa, Punčki, Sare Renar...

Foto: Galerija HDD
1/4
13.09.2018.
u 15:11

Scena se unazad nekoliko godina počela vidljivo mijenjati, vrijeme je da se to stanje zabilježi – ustvrdio je autor izložbe Bojan Krištofić

U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva otvorena je izložba “Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011.-2018.” koja objedinjuje radove četrdesetak mahom mladih dizajnera koji su za nezavisnu glazbenu scenu oblikovali plakate, omote, promotivne materijale i druge predmete i vizuale.

– Neovisno o stilu ili žanru, zajednički nazivnik scene nezavisne glazbe u cijeloj bivšoj Jugoslaviji jest da većina glazbenika i njihovih promotora sve radi sama, snima nosače zvuka, organizira koncerte, izgrađuje klupske prostore te dizajnira plakate, omote i druge predmete koji idu rame uz rame s glazbom. Njihova glazba gotovo se ne može ni čuti na domaćim radijskim postajama, s rijetkim izuzecima poput zagrebačkog Radija Student i splitskog KLFM-a. No, baš je supkulturna zajednica ono u čemu se sastoji dobar dio draži čitave scene, koja je definitivno dobila novi i prepoznatljivi vizualni identitet, ipak specifično različit od grada do grada: Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita i Koprivnice. Premda s korijenima u nedavnoj prošlosti, scena se unazad nekoliko godina počela vidljivo mijenjati. Zbog toga je upravo sada dobar trenutak da se sadašnje stanje zaokruži i zabilježi – ustvrdio je Bojan Krištofić, koji sa Svenom Sorićem potpisuje izložbu.

Zarkoff, Punčke, Sara Renar, Svemirko i druga poznata imena nezavisne scene, kao i već kultni klubovi i glazbeni programi poput Močvare, Žednog Uha i Monteparadisa predstavljeni su radovima dizajnera među kojima izdvajamo Paška Gaćinu, Lovru Škiljića, Andru Giunija, Mirona Milića, Evu Badanjak, Svena Sorića, Anu Labudović... Izložba u galeriji HDD traje do 25. rujna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije