Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S KIM ĆE PLOVITI ZOROGAZ?

Disney odustao od 'Narnije'

27.12.2008.
u 15:39

Recesija je zahvatila i Hollywood, i jedan blockbuster-serijal već je ozbiljno načet oklijevanjem producenata da ulože u film hrpu novaca koje možda neće dobiti natrag. Tvrtka Disney je i službeno odustala od koproduciranja trećeg dijela "Narnijskih kronika", ekranizacije popularnih knjiga C. S. Lewisa., pisca kojeg najčešće uspoređuju s Tolkienom (Lewis i Tolkien bili su kolege-profesori na Oxfordu i bliski osobni prijatelji).

Lewisov serijal "Narnija", o djeci iz obitelji Pevensie koja dospijevaju u čarobnu zemlju Narniju i lavu Aslanu pomažu u rješavanju temošnjih kriza, sastoji se od sedam knjiga, napisanih i objavljivanih nekronološkim redom između 1949. i 1954., koje su prevedene na više od 40 jezika i prodane u 120 milijuna primjeraka. Nakon uspjeha ekranizacija serijala "Harry Potter" i Tolkienovog "Gospodara prstenova", i Tolkienov kolega i prijatelj postao je privlačan Hollywoodu, te je 2005. snimljen film po prvoj knjizi serijala (ne i kronološki prvoj), "Lav, vještica i ormar".

Film koji je sniman tri i pol godine i koštao oko 200 milijuna dolara postigao je sjajan uspjeh i na kino-blagajnama zaradio oko 745 milijuna. Nakon tog uspjeha, za koji su dobrim dijelom bili zaslužni konzervativni kršćani privučeni ne pretjerano skrivenim vjerskim porukama (Lewis je, kao i Tolkien, bio gorljivi katolik), u koprodukciji Disneya i tvrtke Walden Media 2008. snimljen je i film po drugoj knjizi serijala, "Kraljević Kaspijan (povratak u Narniju)", a za 2009. predviđeno je snimanje i trećeg filma iz trilogije koju čine prve tri knjige, "Plovidba broda Zorogaza".

Međutim, "Kaspijan" je – i pored izvrsnih kritika – na kino blagajnama zaradio manje od svojeg prethodnika, oko 420 milijuna dolara. To je još uvijek dvostruko više od cijene koštanja filma, ali je pad zarade bio dovoljan da se tvrtka Disney uplaši i odustane od projekta, navodeći "proračunske i logističke razloge" za svoj izlazak iz produkcije ekranizacija Lewisa.



Ukoliko Walden Media ne nađu drugog koproducenta, time praktično nestaje svaka mogućnost za nastavljanjem filmskog serijala o Narniji, budući da prva Lewisova trilogija ima iste likove (kraljević Kaspijan je lik i u "Zorogazu"), a mladi glumci bi mogli previše ostarjeti da kasnije odglume svoje likove.

Utjehu ljubiteljima Lewisovog serijala može predstavljati najava iz Walden Media da ne odustaju od filma za koji je već angažiran cijenjeni redatelj Michael Apted, nakon što je Andrew Adamson (koji je režirao prva dva filma) odustao. Vjerojatno neće morati dugo tražiti novog koproducenta, budući da imaju razvijenu suradnju s Foxom, a film koji doduše traži veliki proračun ali je u stanju dvostruko vratiti uloženi novac mnogima će biti privlačan.

Hoće li nakon "Zorogaza" (ako bude snimljen), ciklus o Narniji biti kompletiran i filmovima po preostale četiri knjige ("Čarobnjakov nećak", "Konj i njegov dječak", "Srebrni stolac" i "Posljednja bitka")? Možda hoće, a možda i neće; ljubiteljima serijala najviše je stalo do prve tri knjige s Pevensievima, dok preostale četiri s drugim junacima (samo se Edmund pojavljuje u "Posljednjoj bitki") čak smatraju "manje filmičnima" i nimalo pogodnima za spektakularnu ekranizaciju. Tim više čudi što Disney nije izdržao na barem još taj jedan film, da se trilogija zaokruži, a tek onda odustao i tvrd orah preostalih ekranizacija eventualno prepustio nekon drugom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije