Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EX YU HOROR

Diskusija o hororu na prostoru bivše Jugoslavije

panel diskusija
M.F./VLM
08.07.2011.
u 22:39

Na zagrebačkom festivalu fantastičnog filma održana je, na katu kina Europa, diskusija na temu horor, fantastičnog i uopće žanrovskog filma u bivšoj državi i njezinim sljednicama

Posebno je zanimljivo bilo slušati uspomene dvojice velikih autora, srpskog redatelja Đorđa Kadijevića ("Leptirica") i velikana hrvatske kinematografije Krste Papića ("Izbavitelj"), koji su iz različitih pravaca stigli do snimanja horora: Kadijeviću su postavljane političke prepreke koje je prevazišao tako što je svoje žanrovske filmove radio za televiziju, na kojoj je naišao na mnogo bolje uvjete, dok je Papić u fantastični film "pobjegao" zbog prašine koja se digla oko njegovih "Lisica" i "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja".

Tridesetak prisutnih s velikim je zanimanjem odslušalo njihova izlaganja - Kadijevićevo je na momente prelazilo u predavanje iz filozofije - te iskustva mladog hrvatskog redatelja Nevia Marasovića ("The Show Must Go On") i raspravu o stanju u srpskoj horor i uopće žanrovskoj kinematografiji, koja zbunjuje publiku a vladajućoj strukturi je neugodna, ali je u svijetu vrlo zapažena.

Komentara 1

EM
E moj narode
10:47 10.07.2011.

\"Kadijeviću su postavljane političke prepreke koje je prevazišao...\" Da, srbijanski redatelj vjerojatno je \"prevazišao\" prepreke, kao što neki engleski redatelj \"overcomes the problem\" – ali u hrvatskom tekstu objavljenom u hrvatskom mediju (VL) reklo bi se prebrodio. \"Prevazilaziti\" je naimee čisto srpska riječ – za koju u lijepom i bogatom hrvatskom jeziku (ovisno o kontekstu) koristimo prebroditi, prerasti, nadići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije