Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Goldstein
Povratak na članak

Desnica je danas jača nego nakon Oluje, a kult Franje Tuđmana uopće se ne propituje

Povjesničar Ivo Goldstein u izdanju Profila objavio je knjigu "Hrvatska 1990.-2020. Godine velikih nada i gorkih razočaranja".

Komentari 6

SP
spremni0
11:32 01.04.2021.

ivo lažovčino možeš samo patiti

VL
ČE
četvrti
22:39 03.04.2021.

M. Brandt nimalo pohvalno piše o dr. Ivi Golsdteinu: “Tek dvije godine prije moga odlaska u mirovinu (1984.) otvoreno je novo asistentsko mjesto na mojoj katedri. Nekoliko kandidata (po narodnosti i uvjerenju Hrvata) odbijeno je. Napokon su mi SK ii njegovi eksponenti na Odsjeku nametnuli jednoga tek završenog studenta, veoma marljivog, ali i skrajnje ambicioznog, a također i štićenika glavne suradnice i miljenice prof. Šidaka, M. G. Uza sve to, ne imajući drugog izlaza, a moj se odlazak u mirovinu približavao, prihvatio sam i toga asistenta. Uskoro sam mu pomogao da dobije francuski stipendij na École pratique des hautes étude en sciences sociales u Parizu i osobno zamolio profesora Jacquesa Le Goffa, jednoga od korifeja svjetske povijesne znanosti, da mu na tom studiju bude savjetodavcem. Također zadao sam mu temu za doktorsku raspravu i prije njegova odlaska na put mnogo puta sam mu objašnjavao probleme vezane uz tu buduću raspravu. Nakon njegova povratka doznao sam od prof. Le Goffa da je on u radu Škole sudjelovao tek formalno, a da se uglavnom prepuštao razonodi. Nije se, poslije godine dana, vratio u Zagreb s dogotovljenom radnjom, pa sam mu izobilno pomogao u prerađivanju njegova preliminarnog teksta. Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako je sam govorio) ‘što više publiciranih naslova’. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilj

VL
ČE
četvrti
22:34 03.04.2021.

Ivo Goldstein najviše poštuje Stipu Mesića. Možda zbog ovih Mesićevih riječi: "Ljudi su ubijani, ali prije dolaska u Jasenovac. Kad bi došao u Jasenovac on je praktično bio spašen jer je bio potreban kao radnik. Ta ubojstva nisu istinita, prošlo bi po 15, po mjesec dana da nitko nije umro niti je ubijen. Ali, umirali su ljudi, jasno da su umirali, djeca iscrpljena, s materama su došli pa su i umirali. Glupo je reći da nije bilo smrti, 25 tisuća je puno, ali nisu to samo Srbi. Slušajte, to je bila institucija logora koja nije bila samo tu nego u cijeloj Europi, institucija koja je kontrolirala ljude koji su aktualnom režimu mogli smetati i zato ga je izolirao. Da je tu bilo i smrti, bilo je, ali da se izmišljaju takve podvale i laži da su časne sestre ubijale u Jastrebarskom, a one su se pod cijenu života žrtvovale da i same budu zaražene od tifusa, a spašavale su i hranile tu djecu. Ta djeca na kraju to i priznaju kao što je onaj Milivojević Dragan koji je isto dijete s Kozare”,

VL
JO
josip92
14:22 01.04.2021.

Bilo bi nam lakše bez ovakvih knjiga koje imaju za osnovu poluistine a služe za smutnju.

VL
BR
Brankko
01:13 02.04.2021.

nacionalizam, korupcija, klijentelizam, konzervativizam, klerikalizam -- uzmimo samo prve četiri riječi, za skraćenicu: NAKOKLIKO = 'nako, kliko = 'vako, kliko.

VL
BR
BradGarlicSr
12:09 01.04.2021.

"Desnica je danas gluplja nego nakon Oluje" There, I fixed it for you.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.