Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od horora do erotike

Danas počinje ZFF! Odabrali smo 10 filmova koje ne smijete propustiti

"Svjetionik" - Robert Eggers
Foto: ZFF
1/2
07.11.2019.
u 11:29

Ovogodišnje 17. izdanje Zagreb Film Festivala u rekordnih 11 dana donosi 100 filmova. Festival se otvara večeras u Laubi i traje do 17. studenog na osam lokacija u Zagrebu. U međunarodnom natjecateljskom programu je 11 dugometražnih filmova, od kojih su čak četiri kandidati za Oscara.

Nobelovci na velikom platnu

Festival večeras u 19 sati u Laubi otvara francuska dramedija redatelja Nicolasa Parisera. “Alice i gradonačelnik” vrckav je film o ostarjelom gradonačelniku Lyona koji se nađe u škripcu kada ostane bez originalnih ideja od čega ga može spasiti samo mlada filozofkinja Alice. Film će publici predstaviti glumac Pascal Rénéric. Ostali će filmovi u natjecateljskoj konkurenciji biti prikazivani u kinu Tuškanac, a prvo ostvarenje koje nikako ne smijete propustiti jest “Negdje lijepo”. Film bosanske redateljice s nizozemskom adresom Ene Sendijarević bit će prikazan 8. studenog u 20 sati. Radnja prati glavnu junakinju Almu na putovanju iz Nizozemske kroz Bosnu, u potrazi za ocem kojeg gotovo ne poznaje. Mnogi su kritičari redateljski prvijenac Ene Sendijarević usporedili i s uracima legendarnog Jima Jarmuscha, a ove je godine osvojio i Srce Sarajeva za najbolji film.

U subotu je u 18 sati na redu “Monos” koji je premijeru doživio na Sundanceu. Nadrealni ratni triler o skupini tinejdžerskih gerila-ratnika redatelju Alejandru Landesu zaradio je i nominaciju za Oscara. U nedjelju u 17 sati očekuje nas još jedan potencijalni oskarovac, “Visoka djevojka”, šokantna drama mladog ruskog scenarista i redatelja Kantemira Balagova. Svoju je povijesnu priču o visokoj i mršavoj medicinskoj sestri iz Lenjingrada koju proganjaju uspomene na rat Balagov utemeljio na pričama ruskih žena iz 2. svjetskog rata, objavljenima u knjizi “Rat nema žensko lice” nobelovke Svetlane Aleksijevič. Australska drama “Mliječni zubi” redateljice Shannon Murphy, koja trenutačno režira BBC-jevu seriju “Killing Eve”, bit će prikazana u utorak 12. studenog u 20 sati. Film je adaptacija istoimene kazališne predstave, a bavi se tlapnjama roditelja koji otkriju kako se njihova teško bolesna kći tinejdžerica zaljubila u probisvijeta, dilera istetovirana lica. Promjena tempa čeka nas u srijedu u 20 sati, kada je na repertoaru “Kraljica srca”.

Poludjeti na svjetioniku

Ta je uzbudljiva danska erotska drama o zabranjenoj ljubavi starije žene i njenog 17-godišnjeg posinka također ovogodišnji kandidat za Oscara. Ljubitelji Roberta Pattinsona imat će ga u četvrtak u 20 sati priliku gledati u posve netipičnom žanru, crno-bijelom psihološkom hororu Roberta Eggersa smještenom u 19. stoljeće. U ovom jezivom ostvarenju uz bok Willemu Dafoeu glumi svjetioničara zabačenog svjetionika koji polako počinje gubiti razum. Nikako se ne smiju propustiti ni hrvatski film “Dnevnik Diane Budisavljević”, makedonski “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, a ni finski “Mlada ljubav”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije