Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marija Sekelez

Deset godina čekala sam da postavim priču o bolesnom djetetu

31.03.2016., Zagreb - Marija Sekelez, ravnateljica kazalista Zar ptica. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
29.03.2018.
u 16:15

Tekst “Oskar i gospođa u ružičastom” preveo je V. Kapural, a Marija Sekelez pretvorila ga je s Mirjanom Nolom u monodramu

Točno prije deset godina jedan moj prijatelj u Parizu je gledao veliku francusku glumicu Danielle Darrieux, kojoj je i posvećen ovaj tekst, kao mamu Rozu u predstavi ‘Oskar i gospođa u ružičastom’.

Poslao mi je knjigu i ja sam zamolila našeg poznatog glumca i vrsnog prevoditelja Vjenceslava Kapurala da mi ga prevede. On je to učinio fantastično. Pročitavši ga, bila sam fascinirana i dirnuta do srži,  govori glumica Marija Sekelez.

Ona je upravo taj tekst, uz pomoć dramaturginje Marijane Nole, uobličila u monodramu koja će premijeru doživjeti večeras u kazalištu Žar ptica, koje je uz Kazališnu družinu Mare i koproducent predstave. Priča je to o bolesnom djetetu i, mi bismo rekli, “teti pričalici”. U Francuskoj su to gospođe u ružičastom jer, kada dolaze pričati priče i družiti se s bolesnom djecom, nose ružičaste kute.

“Autor Eric Emmanuel Schmitt zapravo je napisao filozofsku bajku punu humora koja poziva na razmišljanje i izravno propituje neke temeljne pojmove života svakog od nas kao što su sreća, ljubav, prijateljstvo, bolest, smrt, život, Bog...”, objašnjava Marija Sekelez koja je i autorica predstave u kojoj je Tomislav Krajcer suradnik za videoprojekcije, a kako je riječ o multimedijskom projektu, uz Mariju na sceni su i glas Petra Atanasoskog (kao Oskar), dok Vili Utješanović utjelovljuje Oskara u teatru sjena.

Popularna glumica ovom predstavom, nakon što je glumila i u “Famoznoj”, dokazuje da je mirovina nipošto nije “smirila”. Radi intenzivno kao i prethodnih godina koje je provela na čelu Žar ptice, a na pitanje kako je u nekoj predstavi biti “sam svoj majstor” odgovara:

“Gotovo je nemoguće naći nekog tko će u ovom ludom tempu biti uz vas i slijediti vas i vaše vizije na putu prema cilju. A za mene je ovo izazov i bit ću najsretnija ako publici prenesem impresiju koju sam ja doživjela radeći ovaj tekst.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije