Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostupna baština

Depoi su krili kapu bana Jelačića i Titov policijski karton

14.12.2017.
u 18:20

Kustosi Hrvatskog povijesnog muzeja, koji još nema stalni postav i odgovarajuću zgradu, posegnuli su u depoe i na muzejsko svjetlo izvukli 216 predmeta predstavljenih na atraktivnoj izložbi “Nedostupna baština” u prostoru svoje palače u Matoševoj ulici u Zagrebu. Izbor nije bio lak jer u raznoraznim depoima tog muzeja od nacionalnog značaja ima čak 300.000 predmeta, naglasila je ravnateljica Matea Brstilo-Rešetar. A u publici su je slušali sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović.

- Pokušavamo pokrenuti prekinuti projekt uređenja zgrade Muzeja. Uvjerena sam da ćemo uskoro nastaviti radove - bila je optimistična ministrica u reakciji na doista performativnu izložbu u kojoj su izloženi muzejski predmeti u rasponu od rijetko viđene ilirske kape bana Josipa Jelačića, noža u stilu jatagana koji je fra Grgo Martić poklonio Jelačiću, portreta bana Petra Zrinskog iz 1764. godine, putnog kovčega Eugena Kvaternika pa do policijskog kartona Josipa Broza Tita iz 1928. godine, ali i igračaka iz druge polovice 20. stoljeća i fotografija iz Domovinskog rata. Tu su i operni kostim naše i svjetske primadone Milke Trnine, ali i slike i skulpture Vjekoslava Karasa, Ivana Meštrovića, Vanje Radauša...

Izložbu koja apelira da Hrvatski povijesni muzej napokon dobije stalni postav, autorski potpisuje Ela Jurdana, koaturoica je Ana Filep, likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić-Mitrović, a uz nju je autor vizualnog identiteta Milan Trenc, koji ima i međunarodno iskustvo u oživljavanju muzejskih predmeta. Stoga je izložba “Nedostupna baština” doista ironiča i afirmativna, kao što je to primijetila Matea Brstilo-Rešetar, kao što je u pravu i Ela Jurdana koja je rekla da muzej bez stalnog postava nije potpuno realiziran te da muzejski predmeti ovom izložbom poručuju da više ne žele čekati u depou. Stoga bi uprava Muzeja trebala što prije na izložbu dovesti sve saborske zastupnike. Možda bi tako projekt Muzeja krenuo s mrtve točke.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije