Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"rat i mit"

Dejan Jović dobitnik Priznanja Krunoslav Sukić za knjigu desetljeća

Matija Habljak/PIXSELL
10.12.2020.
u 12:50

Priznanjem "Krunoslav Sukić" KNJIGA DESETLJEĆA 2010./2020. nagrađen je Dejan Jović za knjigu Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj (Fraktura, 2017.).

Priznanjem "Krunoslav Sukić" KNJIGA DESETLJEĆA 2010./2020. nagrađen je Dejan Jović za knjigu Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj (Fraktura, 2017.). 

Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" ističe izuzetan doprinos Jovićeve knjige kritici i razumijevanju razloga koji i danas onemogućavaju istinsko suočavanje s prošlošću. Knjiga Rat i mit postavlja na činjenicama utemeljenu protutežu dominantnim narativima, koja znanstvenoj i zainteresiranoj javnosti, ali i širem društvu, omogućuje uvide u potpuniju sliku naše nedavne prošlosti. Na taj način otvara i perspektive za život u društvu koje ne dijeli na "nas" i na "druge".

Ovo priznanje namijenjeno je knjigama, objavljenima u Republici Hrvatskoj ili u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana, koje se ističu svojim doprinosom stvaranju ozračja boljeg razumijevanja i motivacije za mirotvorstvo, nenasilno djelovanje, zaštitu i promociju ljudskih prava i razvoj civilnoga društva.

Svečana online dodjela Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava
"Krunoslav Sukić" 2020.
održat će se 11. prosinca u 18 sati u HNK-u Osijek prijenosom uživo na https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic.

Nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić" namijenjeni su pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj, odnosno za učinke djelovanja u Hrvatskoj. Ovogodišnji dobitnici su: Nagrada – Dana Budisavljević, Danka Derifaj i Lejla Šehić Relić; Priznanje – Ekumenska inicijativa žena Omiš, Inicijativa "Jedni za druge" i Mario Kožić i Ivo Šegota; Posebno priznanje – Ajna Jusić; Priznanje Knjiga desetljeća – Dejan Jović za Rat i mit –  Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj i Igor Čoko i Slaven Rašković za Živjeti u Limbu – knjiga ožiljaka; Priznanje Mirotvorna škola – OŠ I. B. Mažuranić Ogulin i OŠ Vladimir Nazor Potpićan.

Komentara 1

Avatar film
film
13:51 10.12.2020.

šalite se?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije