Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAIZVEDBA 'DEGRAŽACIJE'

Uvid u zimski život na rajskom otoku Visu

Dežgracija
Foto: HNK Varaždin
1/2
29.12.2017.
u 15:43

HNK iz Varaždina u Vidri je praizveo opor i slan tekst pun psovki – djelo viškog profesora, dramatičara i ribara Siniše Brajčića

U zagrebačkoj Vidri Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina praizvelo je tekst “Dežgracija” viškog profesora, amaterskog glumca, ribara i dramatičara Siniše Brajčića.

Dvorana je bila prepuna Višana kojima je Brajčićev ‘viški jazik’ blizak i dragocjen, no viški govor nikako nije bio smetnja u razumijevanju predstave koja ima komičnih momenata, ali i gotovo arhaičnu težinu tragičnosti.

Redateljica Julia Klier uz pomoć asistenta i scenografa Dražena Krešića, kostimografkinje Žarke Krpan te nezaobilaznih jezičnih savjeta samog Brajčića predstavi je osigurala protočnost i atraktivnost.

Jadranskoj ugođajnosti i autentičnosti osobito su pripomogle pjevačke i sviračke minijature Vite Ruljančića kao Pismora koji je izvodio songove Senka Karuze.

“Dežgracija” nam nudi pogled u tamne i tajnovite dubine zimskog bivstvovanja na rajskom otoku Visu koji je ne tako daleko, ali nikako ne i blizu Splita.

Brajčićev tekst opor je i slan, pun psovki i bodulskog pretjerivanja u čemu se najbolje snašao sam Brajčić ovdje u ulozi ogorčenog, gotovo marinkovićevski intoniranog lika kao što je to ostarjeli Visko.

Dolazak zagrebačke novinarke na opustjeli otok (odlična Sara Ipša kao Hani) uzbudio je korumpiranog gradonačelnika kojeg glumi Robert Kurbaša i njegovu desnu i lijevu ruku Olgu koju glumi Beti Lučić, ali i čemernog, površnog krčmara Mikulu kojeg je odlično interpretirao Zoran Kelava koji je s novinarkom imao i ljetnu usputnu aferu. No borbena Hani na otok ne dolazi samo zato što je zatrudnjela s Mikulom (koji se nabacuje i svojoj kuharici, bosanskoj izbjeglici Zani koju je maestralno odglumila Sunčana Zelenika Konjević), nego je i u potrazi za ocem. A kada se razotkrije ta strašna tajna koju kao da je Brajčić izvadio iz najcrnje dubine ljudske podsvijesti, “Dežgracija” prerasta u grčku tragediju.

Dežgracija
1/13

Komentara 1

VI
VisAVis2
00:29 30.12.2017.

Od svega jedino je istina koju udbašu autoru viirovat moramo, a to je korumpiranost polupismene lokalne vlasti, koju nažalost autora, isti nije uspija sminit jer je ispa u prvemu krugu, obzirom da su domaći glasači između kriminala i udbašije izabrali ono prvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije