Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jazz poslastica

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a rasprodali Gorgonu

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a
Foto: Ivan Cvetković/HRT
04.04.2019.
u 15:38

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a u utorak i srijedu izveli su u rasprodanoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti sjajan zajednički program. Za razliku od suradnje s bendom Chui, ili koncerta Maka Murtića i njegova Mimika orkestra u istom prostoru, program Rundeka i big banda bio je nešto manje avanturistički i eksperimentalan, što je i razumljivo.
Naime, respektabilan autorski repertoar Darka Rundeka popunjen je prije svega izvrsnim pjesmama pa su se u novim verzijama orkestratori Mak Murtić, Luka Žužić i Miron Hauser, ujedno i dirigent, do neke mjere držali osnova predložaka, nadopunjujući ih uzbudljivom svirkom i sjajnim solistima koji su opet pokazali raznovrsnost, sviračko umijeće i strast pri ovakvim neuobičajenim kolaboracijama.  

U zahtjevan program od sat i četrdeset minuta, prenošen uživo na Hrvatskom radiju, Rundek je ušao razumljivo oprezan, svjestan odgovornosti koja je pred njim. Naime, u samo mjesec dana stigao je od etnoglazbe i suradnje s Andrejom i ekipom Ftičeki do swinga, jazza i sasvim drukčije glazbene koncepcije. 
U ukupno 13 kompleksno razrađenih, višeminutnih tema, imali smo priliku čuti prerade svima nam poznatih Rundekovih pjesama. Vokalne dionice Maje Rivić, Igor Pavlica na vokalima i trubi te brojne majstorske solo dionice ostalih članova big banda dodale su, parafrazirajmo Rundeka, ulje na vodu. 
Tour de force kraja nastupa pokazao je da će snimanje zajedničkog albuma u studenom imati itekako dobru podlogu međusobnog upoznavanja na sceni.

 

 Nije tajna da je Rundek s Haustorom pionirski uveo puhačku sekciju u domaću rock-glazbu pa se nastupi s Jazz orkestrom HRT-a i velikom puhačkom sekcijom mogu smatrati i ključnim dokazom koliko je bio vidovit i ambiciozan u vremenu kad to nije bilo uobičajeno.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije