Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Danski filmaši i danski kraljevski par na ZFF-u

Helij
Foto: ZFF
1/4
05.10.2014.
u 19:25

U glavnom programu izvan konkurencije 12. ZFF-a prikazuje se i dobitnik ovogodišnje nagrade Oscar u kategoriji kratkometražnog filma Helij koje nas kroz dirljivu priču o odnosu umirućeg dječaka i njegovog njegovatelja vodi u magični Helij, svijet dubokog sna u kojem vlada sreća

Petnaest danskih filmskih ostvarenja prikazat će se u glavnom i popratnim programima 12. ZFF-a, a niz događanja u programu Industrija ove godine organizirano je s ciljem razmjene ideja i iskustava hrvatskih i danskih filmaša. Ekipa dansko-hrvatskog filma Itsi-Bitsi izložit će iskustva sa snimanja filma uHrvatskoj u programu Danes Go South, a u Zagreb stiže i cijenjeni danski dokumentarist Jørgen Leth.

Kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske stižu u posjet ZFF-u u okviru državnog posjeta Hrvatskoj. Danski kraljevski par svojim će prisustvom uveličati projekciju spomenutog filma Itsi-Bitsi danskog redateja Ole Christiana Madsena koja će se održati u srijedu 22. listopada u kinu Europa.

Industry program Danes Go South uključuje Case study: snimanje filma Itsi-Bitsi u Hrvatskoji seminar Filmski fondovi u Danskoj i Hrvatskoj. Dugometražni igrani film Itsi-Bitsi biografska je priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, a u Hrvatsku stiže nakon svjetske premijere u Torontu. Film je nastao u koprodukciji Danske i Hrvatske, a gotovo u cijelosti je snimljen na hrvatskom teritoriju.

U glavnom programu izvan konkurencije 12. ZFF-a prikazuje se i dobitnik ovogodišnje nagrade Oscar u kategoriji kratkometražnog filma Helij koje nas kroz dirljivu priču o odnosu umirućeg dječaka i njegovog njegovatelja vodi u magični Helij, svijet dubokog sna u kojem vlada sreća. Uz redatelja Andersa Waltera Hansena, gostifestivala bit će producent Tivi Magnusson i producentica  Kim Magnusson.

Cijeli dječji program ZFF-a ove je godine u znaku danskih filmova za djecu. Program Bibijada (kino Europa, MSU) donosi devet danskih filmova među kojima izdvajamo poznati dječji klasik Pale sam na svijetu (1949.) u režiji Astrid Henning-Jensen, zatim film Max Pinling u režiji Lotte Svendsen, čijeg junaka zovu danskom dječjom inačicom Woodyja Allena te dječji film s primjesama horora Učiteljica na zamjeni u režiji Olea Bornedala s Paprikom Steen u naslovnoj ulozi.

>> Novi filmovi Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Taike Waititija, Antona Corbijna!

>> Ničije dijete, Hrabra djevojka i Cesarova pečenjara prvi najavljeni filmovi 12. festivala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije