Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi projekt oskarovca

Danis Tanović snima novi film o važnosti ćevapa u doba korone

Zhang Fan/XinHua/PIXSELL
04.05.2021.
u 12:29

Redatelj Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar, počeo je u snimati svoj novi film, a pitanje na kojega pokušava odgovoriti je gdje se u Sarajevu jednu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji.

Kako je u ponedjeljak potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća "Obala art centar", Tanović novi film snima u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane".

Radnja novog filma, koji nosi naslov "Deset u pola", smještena je u Sarajevu koje se suočava s pandemijskom krizom prouzročenom koronavirusom. Prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, likova opisanih kao prijatelji i antipodi, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promjena. 

"Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari", kaže Tanović, "a to je odgovor na pitanje: gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu".

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u "Ničijoj zemlji", filmu za kojeg je Tanović i dobio Oscara, kao i u "Smrti u Sarajevu”.

U novom filmu ulogu ima i hrvatski glumac Goran Navojec.

Tanović potpisuje režiju ovog filma zajedno s Nikolom Kuprešaninom, a direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters.

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane predviđen je za redatelje iz jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova "Dobar dan za posao" iz 2018. godine u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma "Koncentriraj se, baba" Pjera Žalice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije