Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

40. dani satire Fadila Hadžića održat će se početkom lipnja

Željka Udovičić Pleština
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
12.01.2016.
u 15:32

Jedan od najvećih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra Dani satire Fadila Hadžića održat će se ove godine u organizaciji i realizaciji Satiričkog kazališta Kerempuh početkom lipnja 2016.

Ovaj ugledni Festival izaći će u svojem 40. izdanju, potvrđujući tom dugovječnošću veliki značaj i uspjeh. U 39. izdanju izvedene su predstave koje su se, prema odabiru prošlogodišnjeg izbornika festivala, g. Darka Lukića, mogle svrstati u sam vrh recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj i regiji.

Iz neuobičajeno velike ponude od čak 56 prijavljene predstave, u službenoj konkurenciji Festivala prošle je godine, prema odabiru izbornika, uglednog teatrologa, književnika i redovnog profesora na Akademiji dramske umjetnosti, dr. sc. Darka Lukića, sudjelovalo 10 kazališta i izvelo 11 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i Crne gore. O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani ocjenjivački sud kojeg su činili dramaturg i kazališni kritičar g. Hrvoje Ivanković, dramska umjetnica Jelena Miholjević te novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista, gđa Bojana Radović. Izdvojit ćemo samo neke od nagrada: veliku nagradu “Večernjeg lista” za najbolju predstavu u cjelini osvojio je autorski projekt Bobe Jelčića “KO RUKOM ODNESENO” u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, nagradu za najbolju režiju dobio je ANDRÁS URBÁN za režiju predstave “Životinjska farma” Georgea Orwella u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, glavna nagrada za mušku ulogu “Mladen Crnobrnja Gumbek” pripala je MARKU MAKOVIČIĆU za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića “Ko rukom odneseno” u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, a glavnu nagrada za žensku ulogu osvojila je IVANA KRIZMANIĆ za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića “Ko rukom odneseno” u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba.

Festival je okupio oko 300 hrvatskih i stranih umjetnika, a predstave je vidjelo više od 8 000 ljudi.

Odabir predstava ovogodišnjih Dana satire Fadila Hadžića donosit će nova izbornica, gđa Željka Udovičić Pleština, ugledna hrvatska dramaturginja.

Krajnji rok za prijave predstava je 20. ožujka 2016. U obzir dolaze predstave premijerno izvedene u periodu od 1. ožujka 2015. do 20. ožujka 2016.

Sigurni smo kako će „40. dani satire Fadila Hadžića“ privući brojnu publiku i ugostiti značajne predstave i umjetnike iz Hrvatske i regije te odati počast satiri i komediji kao neiscrpnom izvoru inspiracije i uvijek snažnom kazališnom odgovoru na vrijeme u kojem živimo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije