Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji roman

Damir Karakaš dobio tportalovu nagradu za najbolji roman

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
20.05.2020.
u 10:32

Damir Karakaš osvojio je 50.000 kuna za roman "Proslava" objavljen prošle godine

Damir Karakaš osvojio je 50.000 kuna vrijednu tportalovu nagradu za najbolji roman. Nagradu je osvojio romanom "Proslava" koji je objavio Oceanmore.

O 13. književnoj nagradi odlučivao je novi žiri u kojem su bili Andrea Milanko, Vanda Mikšić, Anica Tomić, Robert Perišić i Boris Jokić.

'Tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreli smo se s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja', naveo je u svom obrazloženju žiri. Međutim, dodaju, 'Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu'.

'U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju" istaknuo je žiri. 

Uz Damira Karakaša, u finalu 13. književne nagrade tportala bili su Nataša Govedić ('Kako zavoljeti morskog psa?', Sandorf), Mihaela Gašpar ('Nemirnica', Disput), Ena Katarina Haler ('Nadohvat', V.B.Z.) i Bojan Žižović ('Stanka', Sandorf).

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Put u Gonars' Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:34 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije