Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti Damira Hoyke

Kratki tečaj mobilne fotografije - Brzina zatvarača i svjetlina

Damir Hoyka
Foto: Damir Hoyka
02.02.2018.
u 14:59

Donosimo prvi nastavak Hoykinog tečaja fotografiranja mobilnim telefonom

Većina zazire od manualnog načina rada na fotoaparatu. Potpuno pogrešno! Manualni način rada danas je toliko pojednostavljen da uz neznatan trud možete - umjesto loše ili osrednje - snimiti sjajnu fotografiju!

U prvih nekoliko postova pokazat ću vam na mobitelu koji je moj 'suputnik' – Samsung Note 8 - nekoliko funkcija manualnog načina rada i primjera kako one utječu na izgled fotografije.

Podešavanje brzine zatvarača (shutter speed)

1. Odaberite Pro (Manual) način rada

2. Pritisnite ikonicu za podešavanje brzine zatvarača i otvorit će vam se mogućnost biranja brojeva od kojih je većina napisana u razlomcima, npr. 1/2, 1/60... Razlomci izražavaju koliko dijelova sekunde vaš zatvarač pušta svjetlo na fotoosjetljivi senzor koji bilježi sliku. 1/2 znači pola sekunde, 1/60 jedna šezdesetinka sekunde. Ako piše cijeli broj, to je broj sekundi. Više sekundi = više svjetla na senzoru = svjetlija slika.

3. Pomičite skalu brojeva dok osvijetljenost slike na ekranu ne bude odgovarajuća vašoj zamisli. Želite li zatamniti sliku, skalu pomičite prema razlomcima s većim nazivnikom, a za osvjetljavanje slike prema manjim nazivnicima.

Lijevu fotografiju snimio sam odredivši brzinu zatvarača manualno, a desnu je mobitel snimao prema automatskim postavkama. Postavke automatike su takve da odabiru brzinu zatvarača koja će dati ujednačeno osvijetljenu fotografiju za mjereno područje. Čak i ako ste spretni sa odabiranjem mjerenog područja (Centre-weighted, Spot...), rijetko će aparat odabrati upravo onu osvijetljenost koju biste vi sami odabrali. Ne zaboravite - niti u jednom automatskom načinu rada automatika nije svjesna motiva koji snimamo, niti zna što bismo željeli istaknuti, a što sakriti. Za sada.

Pogledajte fotografije poznatih osoba koje su snimili polaznici 12. izdanja Fotosofije:

Damir Hoyka
1/15
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
09:50 18.04.2018.

bravo.poučno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije