Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bili smo na probi

Dalibor Matanić režira najveće otvorenje u povijesti EPK

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
31.01.2020.
u 11:07

Ispred Robne kuće Korzo, ispod gradske ure i na Trgu 111. brigade HV-a postavljeni su divovski kaleidoskopi, a u riječkoj luci koja će u subotu poslužiti kao ogromna, živa pozornica za otvaranje programa EPK dižu se pozornice i postavlja tehnika. U cjelodnevnom programu otvaranja u Rijeci sudjelovat će oko 500 izvođača u 70 događanja na 30 lokacija u središtu grada

U čitavom centru Rijeke, koja će sutra i službeno postati Europska prijestolnica kulture, radnici pripremaju teren za do sada neviđenu kulturnu svečanost. Ispred Robne kuće Korzo, ispod gradske ure i na Trgu 111. brigade HV-a postavljeni su divovski kaleidoskopi, a u riječkoj luci koja će u subotu poslužiti kao ogromna, živa pozornica za otvaranje programa EPK dižu se pozornice i postavlja tehnika.

1/4

U cjelodnevnom programu otvaranja u Rijeci sudjelovat će oko 500 izvođača u 70 događanja na 30 lokacija u središtu grada.

– Nema osobe koja u šetnji Rijekom neće susresti bar nekoliko izvođača, a nakon velikog otvaranja čeka nas cjelonoćni tulum na nekoliko lokacija – rekla je direktorica EPK Emina Višnić.

Središnji večernji program otvorenja program izvedba je “Opere industriale” autora Frane Đurovića, Josipa Maršića i Zorana Medveda u riječkoj luci. U ambicioznoj režiji Dalibora Matanića, program otvorenja odvijat će se na više improviziranih pozornica u luci, a ujedno će se na više lokacija u prostoru namijenjenom publici postaviti ekrani na kojima će moći vidjeti udaljenije detalje izvedbe. Takav tehnički ustupak pokazat će se itekako važnim jer samo na centralnom događaju nastupit će 120 izvođača!

– Radi se o vrlo kompleksnom otvaranju koje je trebalo dugo pripremati. Čitava luka pretvara se u jedno grotlo svjetlosti, zvuka i glazbe, do sada neviđeno u povijesti programa EPK. Moja je intencija da svi ljudi uživaju i aktivno sudjeluju u našoj izvedbi pa će i publika proizvoditi dio zvučne kulise – rekao je zadovoljni Dalibor Matanić.

U sklopu programa “Opere industriale”, kao središnjeg programa otvorenja EPK, na nekoliko lokacija u luci i na putu do luke postavlja se više svjetlećih, posebno za ovu priliku oblikovanih, umjetničkih instalacija. Na “Pixel Wallu”, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade pomorskog putničkog terminala na lukobranu, ispisivat će se tekstualne poruke i iscrtavati piktogrami.

Instalacija “Migrant Waves”, koja se postavlja u nastavku lukobrana, podsjeća na luku kao mjesto migracija. Ona simbolizira i valove, morske i one zvučne, stoji u priopćenju. Na De Francheschijevu gatu postavlja se instalacija “Digital” koja predstavlja industrijsko-tehnološko nasljeđe Rijeke, dok instalacija “Galeb” pretvara tipične lučke dizalice u fascinantnu svjetlosnu skulpturu velikih dimenzija, koja slavi galebov let kao izraz slobode.

Program otvorenja počinje u 19.30 sati. Organizatori gledateljima preporučuju da u luku dođu do 19 sati, a onima koji će sudjelovati u programu na Molo longu najkasnije do 18.30. Naime, na Molo longo pozivaju se roditelji s djecom i mladi te će im se podijeliti 3000 zvona s kojima će se uključiti u izvedbu!

Onima koji će u Rijeci biti već u petak svakako savjetujemo da posjete otvaranje velike izložbe “S kolekcijom” Davida Maljkovića u MMSU. Radi se o izložbenom konceptu baziranom na suradnji pa će s njegovom izložbom vlastitim djelima komunicirati mladi autori Dora Budor, Niko Mihaljević i Nora Turato.

Posjetitelji trebaju imati na umu i da se velik dio prometa i parkirališta oko riječke luke zatvara već u petak, a gradski je prijevoz besplatan.

Komentara 2

DE
deps
20:53 01.02.2020.

A što se drugo moglo očekivati? Fuj.

MA
mare0801
17:33 01.02.2020.

Počelo je to otvaranje. Moram priznati da mi je sadržajno "promaklo" , ali o stajlingu Emine Višnjić će se pričati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije