Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najskuplja slika na svijetu

Da Vincijev “Spasitelj svijeta” ide u arapski Louvre

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.12.2017.
u 12:01

450 mil. dolara vrijedan “Spasitelj svijeta” bit će izložen u Abu Dhabiju. Novootvoreni muzej prvi je izvan Francuske koji nosi slavno ime Louvre, a ta je licencija Arape koštala više od milijardu dolara.

Da Vincijev “Spasitelj svijeta”, slika nedavno prodana na aukciji u New Yorku za 450 milijuna dolara, čime je postala najskuplje u povijesti prodano umjetničko djelo, bit će izvješena u Louvreu u Abu Dhabiju.

Muzej je vijest potvrdio na nekoliko jezika na Twitteru, aukcijska kuća Christie’s također, no nije potvrđeno da je muzej sliku i kupio. Ono što golica maštu, tko je kupac i vlasnik 500 godina starog djela, pokušava razotkriti New York Times koji piše da je riječ o saudijskom princu Baderu bin Abdullahu bin Mohammedu bin Farhanu al-Saudu. Iako nije poznat kao kolekcionar niti je poznato stanje njegova bankovnog računa, zna se da je blizak suradnik 32-godišnjeg saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Postavljen je na rukovodeća mjesta u Saudijskoj Arabiji, uključujući i glavni odbor energetske kompanije Energy Holding International, a zadužen je i za uvođenje optičke mreže u zemlju.

Muzej Louvre Abu Dhabi franšiza je pariškog originala i prvi izvan Francuske koji nosi to ime. Gradnja je trajala deset godina, stajala više od milijardu eura, a na njegovu otvaranju 8. studenog bio je i francuski predsjednik Macron koji ga opisuje kao “most među civilizacijama”. Izložena je zbirka od 600 umjetničkih djela, među kojima su i artefakti drevne Mezopotamije, a oko 300 njih posuđeno je iz Francuske. Dio je to sporazuma kojim je vlada naftom bogatog Abu Dhabija posudila naziv Louvre na 30 godina uz iznos od milijardu eura u okviru međudržavnog sporazuma između UAE-a i Francuske.

Među umjetničkim djelima u muzeju nalazi se i Autoportret Vincenta van Gogha, Jean d’Aire Augustea Rodina i skulptura Apollo Belvedere Francesca Primaticcia. Arapski Louvre prvi je od tri planirana “franšizna” muzeja na otoku Saadiyat: grade se i Guggenheim i Nacionalni muzej Zayed u partnerstvu s Britanskim muzejom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije