Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlč. Jorge Ramos, voditelj Opusa Dei u Hrvatskoj, o Prelaturi u našoj zemlji i o kontroverzama koje se za nju vežu

'Da Vincijev kod' je roman pun blasfemije i neistine

kul-izd01-txt.jpg
import
23.12.2005.
u 19:00

Velečasni Jorge Ramos, rodom Portugalac, već više od dvije godine vodi Prelaturu Opusa Dei za Hrvatsku. S njime smo razgovarali o radu Prelature, ali i o kontroverzijama koje se uz nju vežu.

Kako se Opus Dei u Hrvatskoj pripremao za Božić?
Mislim da Božić mora biti za svakoga od nas nov i poseban susret s Gospodinom Isusom. Isus je jako važan za nas: “Izvan Isusa Krista mi ne znamo ni što smo, ni što je naš život, ni što je smrt, ni što je Bog, ni što smo mi!”, rekao je Pascal. Isus se rodio u Betlehemu u špilji “jer za njih ne bijaše mjesta u svratištu”. Danas Isus još traži smještaj u našem srcu. “Gle, stojim na vratima i kucam. Ako tko čuje moj glas i otvori mi vrata, ući ću k njemu i blagovati s njime.”

Moramo ga prihvatiti, moramo mu se otvoriti cijelim svojim bićem. Moramo mu otvoriti svoje srce. Božić je vrijeme za osluškivanje ovoga Gospodinova kucanja. On nas moli: “Otvori mi! Pusti me unutra! Počni živjeti od mene!” Sveti Josemaria je pisao: “Molimo Isusa za oproštenje zbog naše osobne sljepoće i nezahvalnosti. I molimo ga za milost da pred Njim nikada više ne zatvorimo vrata svog srca.” Molimo Gospodina da živimo po uzoru Kristovu i da nas obnovi na sliku Krista.

Postali ste jedan od najpoznatijih ispovjednika u zagrebačkoj katedrali.
Sakrament ispovijedi jedno je od najvećih dobara koje je Gospodin ostavio svojoj Crkvi. Osnivač Opusa Dei uvijek je govorio da se svećenici moraju posvećivati što je više moguće ispovijedi. Papa je rekao da je to karizma svećenika iz Prelature. Svećenici imaju moć oprosta grijeha ne po vlastitoj kreposti, nego u osobi i u ime Krista. Samo Bog može oprostiti grijehe i htio je to učiniti u sakramentu ispovijedi, preko svojih svećenika.

Svećenici moraju raditi dan i noć i biti na usluzi svima. Moraju duše primati jednu po jednu. Drago mi je ispovijedati u katedrali i pomagati ljudima da se pročiste u svetom sakramentu pomirenja, da mogu obnoviti ili potvrditi svoj kršćanski život. Velika je radost svaki put kada se netko ispovijeda. Ovu istu radost dijele s nama na nebu Bog i svi sveti.

Kako ste zadovoljni radom Prelature?
Jako sam zadovoljan. U isto vrijeme ne smijemo nikada reći dosta. Sjetite se riječi svetoga Augustina: „Ako kažeš 'dosta’, izgubljen si. Orijentiraj se uvijek prema višem, pokreni se, uvijek idi naprijed. Ne ostaj na istom mjestu, ne idi natrag, ne gubi smjer puta!”

Koliko ste dosad uspjeli dobiti članova?
Imamo nekoliko članova različitih zanimanja. Opus Dei nikad nije diskriminirao: surađuje i živi sa svima jer u svima vidi dušu koju treba voljeti i poštovati.

Kakvi su planovi za budućnost u Hrvatskoj?
Širenje i produbljenje rada Opusa Dei u cijeloj Hrvatskoj.

Upravo je izašla knjiga “Što je Opus Dei?” Noama Friedlandera. Zašto se uz Prelaturu vežu tolike tajnovitosti i afere?
Knjiga koju ste spomenuli prosječan je tekst, pun pogrešaka, neistina i nepreciznosti. Ne isplati se gubiti vrijeme čitajući takve knjige ako se želi nešto ozbiljno naučiti. Ne isplati se baciti novac kroz prozor kupujući tu knjigu.

Zašto kažu da je Prelatura konzervativna, tajnovita, najmoćnija...?
Opus Dei je konzervativan jer je vjeran Crkvi, papi, biskupima i iznad svega Isusu Kristu. Opus Dei nije tajnovit: naši su centri otvoreni za sve ljude; svatko tko traži informacije može ih dobiti. Naša je moć molitva i euharistija: mi se molimo puno svaki dan, ali molitva nije dovoljna. Uvijek se može i mora bolje i više moliti. Sv. Josemaria je pisao: “Molitva je svemoćna; molitva uvijek rađa plodom.” To je naša moć, to je moć Crkve.

>

I u nas je jedna od najčitanijih knjiga “Da Vincijev kod”. Što mislite o toj knjizi?
Potrebno je istaknuti da je to djelo fikcije, a ne povijesno djelo. Na žalost, mnogi to ne razlikuju i uzimaju povijesno točnim ono što se nalazi u tom romanu punom blasfemije i neistine. Zašto se oko ove knjige digla tolika prašina? Brownova strelica je uperena protiv Katoličke crkve i Opusa Dei. Žalosno je što je Brown u ovoj knjizi htio svjesno diskreditirati Isusa Krista, Bibliju i temeljne kršćanske istine. Zapravo, nema Da Vincijeva koda, nego je riječ o Brownovu kodu, koji je izmislio on, a ne Leonardo.

Žalosno je i to što sam autor stoji iza svojih laži. Savjetujem pročitati na www.opusdei.org “Da Vincijev kod: Istine ili laži?” Darka Tomaševića, vicerektora na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji i profesora na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji. Odličan i ozbiljan članak na samo 15 stranica demaskira to lažno djelo. Tomašević piše: ”Govoriti o sljedbenicima Opusa Dei kao o ubojicama ne samo da je uvreda nego i tvrdnja koju bi trebalo sudski goniti.” Zašto je Brown pisao ovu knjigu? Možda iz mržnje prema kršćanstvu. Možda iz želje za zaradom? Koji god bio razlog, jedno je sigurno: Tko s vragom tikve sadi, o glavu mu se razbiju.

Kako biste ocijenili Crkvu u Hrvatskoj? Kako se ona suočava sa svakodnevnim problemima? Je li dovoljno glasna?
Crkva u Hrvatskoj, kao svuda u svijetu, sakrament je spasenja, znak i oruđe zajedništva Boga i ljudi. Ona je sveopći sakrament spasenja. Ona je vidljivi nacrt Božje ljubavi prema čovječanstvu. Velika mi je radost moći iz sve duše kazati: Ljubim svoju majku, svetu Crkvu! Papa kaže da Crkva nije pristala šutjeti pred nepravdama.

Crkva osjeća dužnost da dade pravo glasa s nepromijenjenom hrabrošću onome tko nema glasa. Njezin krik je uvijek evanđeoski u obrani siromaha svijeta, kojima se prijeti, koji su bez ugleda i čija su ljudska prava ugrožena. Crkva u Hrvatskoj je živa. Ona stalno pruža ruku svakom čovjeku koji pita za obrazloženje nade koja je u nama, koji želi upoznati ono što vjeruje Katolička crkva.

Kakav je vaš stav o radu trgovina nedjeljom?
Nedjeljno slavlje dana i euharistije Gospodnje u središtu je života Crkve. Ustanova dana Gospodnjeg pridonosi da svi imaju dovoljno odmora i slobodna vremena za obiteljski, kulturni, društveni i vjerski život. Crkva savjetuje vjernicima da se u nedjelju te u ostale zapovjedne blagdane uzdrže od onih djela i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Boga, radost vlastitom danu Gospodnjem ili potrebit odmor duše i tijela. Sveti Augustin kaže: „Ljubav prema istini traži sveto slobodno vrijeme, nužda pak ljubavi prihvaća opravdan rad.”

Je li hrvatska Vlada socijalno osjetljiva, odnosno čini li dovoljno da smanji siromaštvo i socijalne razlike?
Vlada mora biti socijalno osjetljiva. Sveti Josemaria je rekao: “Neka znaju da moraju dobro iskoristiti novac; da moraju znati kako ga rasporediti kako bi svi mogli uživati u blagodatima zemlje.” Jer vrlo je lako reći “ja sam jako dobar“ ako nikad niste bili gladni. Jedan moj vrlo bogati prijatelj rekao mi je jednom: “Ne znam jesam li dobar budući da mi supruga nikad nije bila bolesna, nikad nisam bio bez posla ni novca.

Djeca mi nikad nisu bila gladna, bez posla ili novca. Nikad se nisam našao na ulici bez krova nad glavom... Ne znam jesam li častan čovjek, ne znam što bih učinio da mi se sve to dogodilo?” Ne dati siromasima da imaju udjela u našim vlastitim dobrima znači potkradati ih i oduzimati im život. Dobra koja držimo nisu naša, nego njihova. Crkva kaže: “Treba najprije udovoljiti zahtjevima pravde, da se ne bi davalo kao dar ljubavi ono što se već duguje u ime pravde”.


I novi papa govori o 'predragoj Prelaturi'

Znate li kakvo je mišljenje ovoga pape o Prelaturi u odnosu na pokojnoga, koji ju je jako cijenio? Očekuju li Prelaturu neke promjene za pontifikata Benedikta XVI.? Citiram jedan dio pisma Benedikta XVI. prelatu Opusa Dei prigodom njegove 50. godišnjice svećeničkog ređenja, u kojem za Prelaturu kaže “predraga Prelatura”. Piše dalje: “Primi, Prečasni brate, ovaj dokaz naše ljubavi i dobronamjernosti, zajedno s apostolskim blagoslovom zazivajući Božju providnost posredovanjem Majke Božje, Presvete Djevice Marije, i svetog Josemarije Escrivaa de Balaguera, udjeljujem ga tebi svim srcem i također biskupima i svećenicima, muževima i ženama koji tvore ovu predragu Osobnu Prelaturu Svetog Križa i Opusa Dei, i sve koji, puni veselja, slave ovu značajnu godišnjicu. Vatikan, 9. srpnja 2005., prva godina našega pontifikata, papa Benedikt XVI.” Mislim da ne treba ništa više reći – molimo svaki dan za osobu, nakane i zdravlje Svetoga Oca.


Na hrvatskom sve knjige

Kako se Hrvati mogu upoznati s Opusom?
Na www.opusdei.org može se naći dosta informacija i odgovore na najčešća pitanja o Opusu Dei, potom nekoliko zanimljivih svjedočanstava, vijesti, reportaže, tekstove Prelata i sv. Josemarije... Mogu se čitati na hrvatskom sve knjige sv. Josu00E9marije: Put, Brazda, Kovačnica, Gospina krunica, Prijatelji Božji, Susret s Kristom, Crkva naša Majka, dvije biografije te “Opus Dei” Dominiquea Le Tourneaua, kratki prikaz razvoja, duhovnosti, organizacije i djelovanja Opusa Dei.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije