Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVIJA ZA HRVATSKU

Slavni autor tajno stigao u Zagreb: 'Grad me oduševio. Bio sam i u strašnom tunelu...'

Dan Brown
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
05.07.2018.
u 17:21

Uz Browna je ovih dana u dvorani Lisinski boravio i američki producent i vlasnik tvrtke Parma Recordings Bob Lord

Jedan od najpopularnijih autora trilera Dan Brown proteklih je nekoliko dana u tajnosti proveo u Zagrebu.

Razlog za kratki izlet u Hrvatsku, u kojoj je autor “Da Vincijeva koda” prvi put, jest suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom te predstavljanje najnovijeg romana “Postanak” (na originalu “Origin”) iz ciklusa o Robertu Langdonu koji je na hrvatskom jeziku još za vrijeme Interlibera objavio VBZ, ekskluzivni hrvatski izdavač djela Dana Browna koja su u svijetu prodana u više od 200 milijuna primjeraka, a prevedena su na šezdesetak jezika.

Dan Brown je i jedan od najčitanijih stranih pisaca u Hrvatskoj, a veliki interes izazvale su i ekranizacije njegovih romana.

Boravak u Hrvatskoj baš u vrijeme nogometne euforije i prolaska hrvatske nogometne reprezentacije u četvrtfinale oduševio je i Browna koji nije mogao ne ostati zadivljen srčanim navijanjem hrvatskih navijača na središnjem zagrebačkom trgu nakon stresne utakmice s Danskom.

Potajno u Lisinskom

Brown je u tajnosti posjetio i dvoranu Vatroslav Lisinski gdje je Zagrebačka filharmonija u gotovo totalnoj konspiraciji snimila Brownovu skladbu. Dobro je poznato da se glazbom profesionalno bavila majka Dana Browna, orguljašica u crkvi, dok mu je mlađi brat poznati skladatelj.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

– Kad pišem, pišem po devet sati bez prestanka, a potom vrlo često posežem za klavirom koji imam u svom radnom prostoru u Americi – otkrio nam je Dan Brown koji je kao dijete prvenstveno maštao o glazbeničkoj karijeri. Ali skrasio se ipak kao pisac koji je sasvim posvećen svom zanimanju te, kada ne piše knjige, vrijeme provodi u istraživanju koje mu omogućuje trilerske zaplete uvijek povezane s umjetnošću i religijom te velikim civilizacijskim tajnama.

Roman “Postanak” Dan Brown prvi je put predstavio u listopadu prošle godine na sajmu knjiga u Frankfurtu, a nakon toga uslijedila je spektakularna promocija u Barceloni, katalonskoj prijestolnici u kojoj se odvija veći dio radnje i koja je u vrijeme promocije, igrom slučaja, bila prepuna prosvjednika koji žele odcjepljenje od Španjolske.

Brown se s novinarima susreo u čudnovatoj Gaudijevoj građevini Casa Milla, dok je svečani i opuštajući prijam održan u staroj prelijepoj secesijskoj bolnici u Barceloni, u neposrednoj blizini nedovršene svemirske katedrale Sagrade Familije. Riječ je o bolnici u kojoj je umro poznati hrvatski prozaik Janko Polić Kamov.

Od svih europskih zemalja, Brown najbolje poznaje Španjolsku u kojoj je kao student proveo jedan semestar i u kojoj je kao dijete živio jedno kraće vrijeme pa nije čudno da je roman “Postanak” smjestio baš u tu lijepu i kontrastnu zemlju bogate povijesti.

Slučajni susret u knjižari

– U Hrvatsku sam došao jer su mi roditelji kazali da je prekrasna, a Zagrebačka filharmonija snimala je jednu moju skladbu. Sudbina snimke za sad je tajna. Tu sam i zbog svojih fanova i romana “Postanak” – rekao je slavni američki pisac Dan Brown za munjevitog posjeta zagrebačkoj knjižari Znanja uz hotel Dubrovnik u samom središtu Zagreba. Dan Brown do knjižare je došao pješice iz restorana Dubravkin put koji ga je oduševio. Domaćini iz VBZ-a proveli su ga pješice ispod Krležina Gvozda do tunela koji ga je također zaintrigirao.

– Gdje god boravim, ja istražujem, a sada sam bio u dugom i strašnom tunelu usred Zagreba. Što se tiče novih knjiga, uvijek sam pun ideja – rekao je Brown novinarima u knjižari rekavši da će idući put u Hrvatsku svakako doći na dulji period. Uz Browna je ovih dana u dvorani Lisinski boravio i američki producent i vlasnik tvrtke Parma Recordings Bob Lord koji vrlo često snima u studijima diljem svijeta, od Kube i Češke pa do Hrvatske, a surađuje i s nekim hrvatskim glazbenicima kao što su to skladatelji Krešimir Seletković i Matej Meštrović.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

– Zagreb me oduševio. To je moderan i progresivan grad – izjavio je Brown dajući autograme svojim čitateljima koji su se slučajno našli u knjižari koju je posjetio.

Za kratkog boravka u Zagrebu Brown je dao opsežan intervju Večernjem listu u kojem govori o nesporazumima sa svećenicima, predsjedniku Trumpu, broju romana o Robertu Langdonu koje tek želi napisati, sličnostima između svojih likova i osoba iz javnog života te sukobu religije, znanosti i tehnologije, ali i osobnom životu.

Intervju će biti objavljen u Večernjakovu subotnjem prilogu Obzoru

Dobro došli na Book Festival, selfi kultura glavna je tema

Dan Brown
1/9

Komentara 2

KL
klasika
10:42 06.07.2018.

Brown je genijalac. Nadam se da ga neće zaprepastiti mali prašnjavi grad išaranih fasada.

PR
prajdali100
20:07 05.07.2018.

Super reklama za Zagreb, za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije