Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna skupština

Da nije bilo Napretka, Prelog i Andrić možda ne bi osvojili Nobela

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/4
25.11.2017.
u 16:23

Rad Društva zabranile su komunističke vlasti 1949., a dolaskom demokracije, HKD Napredak je u Sarajevu obnovljen 29. rujna 1990.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak sjednicu Glavne skupštine održati danas u Splitu, u svojoj prvoj podružnici obnovljenoj u RH.

– Iznimno smo ponosni jer se Skupština Napretka prvi put održava izvan Sarajeva, a Split su izabrali kako bi odali priznanje našem dosadašnjem radu – kaže Vinka Bratulić, predsjednica splitskog ogranka. Podsjeća da je HKD Napredak osnovano 1904. godine radi promicanja nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih i duhovnih vrijednosti.

– Društvo je opismenilo oko sto tisuća ljudi, stipendiralo oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i nobelovci Vladimir Prelog i Ivo Andrić, akademici Ivo Padovan i Ivo Frangeš, književnik Nikola Šop, slikari Gabrijel Jurkić, Ismar Mujezinović – kazuje Mladen Vuković, koji je 10 godina bio predsjednik splitske podružnice. Dr. Tonći Šitin, kroničar Napretka, otkriva nam kako su arheolog don Frane Bulić i prof. Jakša Herceg 1928. godine najavili osnivanje podružnice Napretka u Splitu, što se dogodilo 21. listopada kada je za prvog predsjednika izabran dr. Vinko Lozovina. Rad Društva zabranile su komunističke vlasti 1949. te mu oduzele svu imovinu. Dolaskom demokracije, HKD Napredak je u Sarajevu obnovljen 29. rujna 1990. godine 1991..

– Splitska je podružnica obnovljena zahvaljujući inicijativi sada pokojnog pjesnika Vinka Martića i Antuna Mladena Vranješa čija je knjiga Pružene ruke prva tiskana u našem izdanju – kaže Branka Šamadan, dobri duh splitskog Napretka koja od obnove ogranka obnaša posao tajnice. Uz naglašeni humanitarni rad tijekom Domovinskog rata, splitski Napredak je priredio ukupno više od 350 različitih kulturnih programa i objavio je 193 knjige.

– U ratnim vremenima bili smo najaktivniji, bili smo poveznica Sarajeva i Splita, slali humanitarnu pomoć i pomagali izbjeglicama. Nakon rata, donacije su se gasile i financiranja presušivala, ali opstali smo zahvaljujući svesrdnoj pomoći središnjice i dr. Franje Topića, koji je stup našega društva – kaže Branka Šamadan. Upravo se sele u nove prostorije gdje planiraju obnoviti radionice za mlade vjerujući da su pred njima bolji dani.

Komentara 3

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
17:13 25.11.2017.

Tolerantna komunistička vlast ih zabranila 1949

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije