Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Secret CATS People

Čupave muze u suglasju s ljudskim karakterom

Foto: Sanja Baljkas
1/5
12.02.2018.
u 19:03

Fotografkinja Sanja Baljkas spaja umjetnike i ljubimce. Izlagala je u Soho Digital Gallery u New Yorku i na 30 izložbi diljem svijeta, a od 22. veljače njeni su radovi u Galeriji Kranjčar u Zagrebu.

Sve je počelo zbog jednog mrguda, mog mačka Elfyja koji je inače dobar kao kruh – kroz smijeh govori Sanja Baljkas koja će se zagrebačkoj publici predstaviti izložbom fotografija “Secret CATS People” u Galeriji Kranjčar koja se može razgledati od 22. do 27. veljače.

Fotografkinji i grafičkoj dizajnerici, koja se krije iza umjetničkog imena Redcat, inspiracija za izložbu bio je njezin osmogodišnji perzijski mačak Elfy, ali i svijet mode u koji se savršeno razumije dizajnerica Loredana Bahorić s kojom je surađivala na ovom projektu.

– Loredana je odlučila ponovo uzeti mačku i onda smo zajedno odabrale perzijanericu Sienu u koju se Loredana zaljubila čim ju je vidjela. Zamolila sam je da je fotografiram za izložbu na što je Lori pristala i već sutradan imala je sto ideja što bismo mogle napraviti i mene je to oduševilo. Tako je počela naša suradnja koja je bila fantastična i baš sam uživala u fotografiranju – govori umjetnica koja će se u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstaviti sa 16 fotografija na kojima je savršeno spojila karaktere mačaka s osobama iz svijeta mode/umjetnosti.

Tako je modni kritičar i glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut uživao s britanskom kratkodlakom nagrađivanom macom Neo s kojom će se ponovo družiti na otvaranju izložbe, dok je redatelj Miran Kurspahić na ramenima nosio bengalskog mačka Tajfuna.

– Svi su modeli ljubitelji mačaka, neki su i vlasnici, a svi imaju veze s modnim svijetom ili umjetnošću. Gledale smo ono što je najzanimljivije u karakteru osobe i mačke i od toga napravile simbiozu. Neke mace do sada se nisu fotografirale i nismo znali kako će reagirati jer to nije kao sa psom kojem možete reći da sjedne – govori Šibenčanka koja je na projektu radila nekoliko mjeseci, a na pitanje može li izdvojiti fotografiju kojom je najzadovoljnija odgovara:

“Najbolja mi je ona s Josipom Tešijom i macom Joshirom koja je prekrasna. Te mace sphynx prije nisam vidjela uživo i nisu mi bile lijepe, ali kada sam je upoznala, vidjela te njezine plave svemirske oči i osjetila njezinu energiju, oduševila sam se.”

Sanja je inače haptički tip fotografa i voli se igrati svojim već snimljenim fotografijama, mijenjati i izobličavati realnost fizičkog svijeta i dodavati mu novu dimenziju. Izlagala je i u Soho Digital Gallery u New Yorku te iza sebe ima tri samostalne izložbe i 30 skupnih izložbi diljem svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije