Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korčulanski barokni festival

Čudesna glazbena ekspedicija i povratak života na otočić Vrnik

Poul Hřxbro i Bolette Roed, virtuozni duo iz Danske
17.09.2018.
u 10:16

I sedmi po redu Korčulanski barokni festival nastavio je osvajati nove prostore, među kojima su bili otok Vrnik i tvrđava Veliki kaštio u Stonu

Korčulanski barokni festival nastavlja osvajati nove prostore. Koncert Hrvatskog baroknog ansambla, kojim je sedmo izdanje festivala u Korčuli otvoreno, bio je ponovljen i u obnovljenom, a glazbenici kažu i akustički savršenom atriju tvrđave Veliki Kaštio u Stonu.

Tamo će večeras, 17. rujna, festival i završiti nastupom mlade pjevačke zvijezde Helen Charlston u pratnji čembalista Laurencea Cummingsa, koji su sinoć nastupili i u atriju stare korčulanske gradske vijećnice.

Festivalski koncerti održavali su se i u Pupnatu i Orebiću

Međutim, najdojmljivija i najuzbudljivija ekspedicija na koju se barkom otisnula publika skupa s umjetnicima bila je plovidba do Vrnika.

O bogatoj povijesti otočića-kamenoloma, odakle je posljednja pošiljka prije dvadesetak godina iskorištena za popravak oštećenja nastalih ratnim razaranjem Dubrovnika, najbolje svjedoči stara škola. Zgradu je s velikom ljubavlju i pažnjom prema svakom detalju obnovio Pero Lozica i tamo ovog ljeta otvorio Arts Club, galeriju s izvrsnim restoranom i vjerno rekonstruiranom učionicom, uključujući i replike starinskih klupa s tintarnicama, pločom i abakusom. Odmah pored nje je i crkvica Gospe od Škoja s kraja 19. stoljeća, ljepotica od vrničkog kamena bijelog kao da je izgrađena jučer. 

Korčulanski vele-majstor tona i rasvjete Ratko Kalogjera unutrašnjost je ispunio čarolijom boja za vilinsku pripovjedačko-sviračku predstavu koju su ponudili danski glazbenici Poul Høxbro i Bolette Roed. Høxbro je majstorski pripovijedao bubnjajući desnom i izvodeći majstorije lijevom rukom u kojoj su se izmjenjivala puhačka glazbala, dok je Roed večer ukrasila nadasve virtuoznom solo-točkom.

Maraisovim Varijacijama na slavnu temu La folia. Savršena bonaca u čitavom arhipelagu upotpunila je ugođaj, večer i još jedan festival za pamćenje.

>> Pogledajte video o sajmu u Sesvetama - Zovu ga drugim Hrelićem

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije