Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u ZKM-u

“Crna knjiga” docira, a glumačku energiju ubija bankarskim žargonom

Rakan Rushaidat s jabukama i ostatak glumačke ekipe
Foto: arhiva ZKM
14.03.2016.
u 10:55

Scena se, zbog zdrobljenih jabuka, pokazala se i opasnom za glumce, pa je tako Rakan Rushaidat ozbiljno pao ravno na lice te neplanirano premijeru zalio krvlju

Pozornica po kojoj glumci bacaju jabuke, kašete jabuka... Crvene, zelene, žute jabuke simboli su kredita, onih u kunama, eurima i švicarskim francima...

Uzalud napuhani baloni

Pa ipak, Borut Šeparović, autor i redatelj “Crne knjige”, predstave nastale u koprodukciji Montažstroja i ZKM-a, odlučio je publiku podučiti do kraja. Pri tome docira, jer negdje pred sam kraj dvosatne predstave Ante Perković objašnjava što je što, koja jabuka simbolizira koji kredit... Upravo ta edukativna i prosvjetiteljska nota glavni je problem ove predstave o dugovima i dužničkom ropstvu. Autorima treba priznati da su se prihvatili teme koja se tiče svih nas, ali su pri tome upali u zamku pretjerivanja s previše “bankarske” i novčarske terminologije koja u konačnici ubija i ritam i emocije predstave. Borut Šeparović i Nataša Mihoci kao dramaturzi predstave polaze od Crne knjige u kojoj je Udruga Franak sakupila tekstove dužnika te ih položila u stoljetni trezor banke koji će se otvoriti 2114. godine. U prvom dijelu predstave bave se sudbinama dužnika, dok u drugom tematiziraju bankare same, od obične službenice na šalteru do novčarskih moćnika - ili banksterima kako ih nazivaju - skrivenih negdje u svijetu, kamo je zapravo izvučen silan novac koji plaćaju hrvatski dužnici. Nažalost, tijekom cijele predstave barataju općepoznatim činjenicama, počevši od toga kako je napuhan balon prosperiteta i općeg kreditnog zaduživanja i kupnje stanova i pri tome su jednostavno predoslovni.

Neplanirana krv na sceni

Svi već odavno znamo (i svima nam je recesija ozbiljno “dala po glavi”) da je pretkrizni prosperitet u Hrvatskoj bio laž. Zar je zaista potrebno da glumci napuhuju balone u boji jedne od moćnijih (naravno prodanih) kompanija kako bismo to na sceni i vidjeli?

Na praznu scenu ZKM-a Šeparović (ujedno i scenograf) postavio je samo veliki ekran na kojem iz sekundu u sekundu raste javni dug Hrvatske. Ta ista scena, zbog zdrobljenih jabuka, pokazala se i opasnom za glumce, pa je tako Rakan Rushaidat ozbiljno pao ravno na lice te neplanirano premijeru zalio krvlju,   a kostimografkinja Doris Kristić glumce je obukla u bankare, uz crvene tregere koje je Pjer Meničanin nosio u reklamama za te iste kredite o kojima predstava govori. Unatoč energiji, u ovoj bankarskoj priči inače moćni ZKM-ovci (uz već spomenute): Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Krešo Mikić, Lucija Šerbedžija, Vedran Živolić... ostavili su pomalo blijed dojam.

Komentara 2

CH
chupakabra
12:13 14.03.2016.

ja se uopće ne slažem s ovim komentarom. Nažalost autor komentara u VL nije i ne poznaje simboliku da ga lupi u čelo i žao mi je kaj takvi kritiziraju predstavu kao blijedu a nisu literarno obrazovani.

GU
Guderian
13:10 31.10.2016.

Pogledao predstavu i upravo je onakva kakvu sam i očekivao. Uostalom šta očekivati od nečega gdje "glumi" Lucija Šerbedžija??? Naravno da se tu može vidjeti gaženje hrvatske zastave, naguravanje iste po podu sa pogaženim i podrobljenim jabukama (posve nepotrebno) . . Sama tema je u redu ali izvedba jadna. Ima nekih trenutaka gdje briljira Hrvojka Begović koja je najsvjetliji dio predstave i eventualno Rakan Rushaidat. Ostalo je jad i bijeda. Uopće je nevjerojatno da se takvo što dopušta jer zakon jasno kaže: Članak 151. Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Stoga ne kužim!? Šta se čeka? Zašto netko konačno ne stane na kraj Šerbedžiji i njenome nonšalantnom gaženju hrvatske zastave i evidentnom preziru iste? S tim da bi se ovdje moglo kazniti ista stvar i sa švicarskom zastavom koja je ipak malo manje prezrena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije