Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi međunarodni prijepor

Kolo sv. Tripuna 
katoličko ili univerzalno?

20.01.2018.
u 13:08

Bokelji su se u prosincu i u Saboru požalili na crnogorski potez pa je jučer u Zagrebu organiziran stručni skup o Bokeljskoj mornarici naziva “Bokeljska mornarica i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata”

I dok je pažnja hrvatske javnosti usmjerena na sjever Jadrana i savudrijske švoje, na jugu se rađa novi prijepor. Crna Gora pokrenula je kod UNESCO-a postupak upisa Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, što je razljutilo brojne bokeljske katolike i u Crnoj Gori i izvan nje koji tradiciju Bokeljske mornarice drže neodvojivom od hrvatskog naroda i Katoličke crkve.

Bokelji su se u prosincu i u Saboru požalili na crnogorski potez pa je jučer u Zagrebu organiziran stručni skup o Bokeljskoj mornarici naziva “Bokeljska mornarica i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata” na kojem je zatražena zajednička crnogorsko-hrvatska nominacija za zaštitu Bokeljske mornarice i kola sv. Tripuna.

“Bokeljska mornarica neće nikad biti Crnogorska bokeljska mornarica, jedino može biti Bokeljska mornarica u Crnoj Gori”, rekao je kotorski biskup Ilija Janjić koji je podsjetio da crnogorska vlada kod pokretanja upisa u UNESCO nije kontaktirala Kotorsku biskupiju.

Biskup Janjić je istaknuo da je Bokeljska mornarica, čija tradicija seže u 809. kada su u Kotor iz Carigrada prenesene relikvije gradskog zaštitnika sv. Tripuna, a prvi put se spominje 1353. kao pomorska bratovština, bila odvojena od katoličke tradicije samo u vrijeme komunističkog režima.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da Hrvatska ima uspješno iskustvo u zajedničkom nominiranju kulturne baštine na UNESCO-ov popis, da su baš u suradnji s Crnom Gorom na popis uvršteni stećci i venecijanske utvrde te da UNESCO cijeni zajedničke nominacije. I predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuo je da je jasno da su Bokeljska mornarica i Kolo sv. Tripuna tekovine hrvatskog naroda te je čestitao bokeljskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj što su stvorili bratovštine u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku gdje štuju svoju tradiciju plešući kolo sv. Tripuna. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković tvrdi da Bokeljska mornarica dokazuje hrvatsku opstojnost u Crnoj Gori. U isto vrijeme u Crnoj Gori tvrde da u materijalima kojima žele dokazati važnost Bokeljske mornarice za svjetsku baštinu nije spomenuta nijedna etnička grupa i narod koji je gradio povijest Crne Gore jer da ih ima jako puno te da je naglasak stavljen na univerzalni, multietnički i multikulturni karakter Bokeljske mornarice, i to bez obzira na činjenicu da su joj Hrvati dali veliki doprinos.

Komentara 13

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:18 20.01.2018.

Znaci gdje god Hrvati prime druge narode u svoju udrugu, selo ili kraj, tada to prestaje biti hrvatsko i postaje internacionalno. Jer su eto mnogi drugi narodi tu nesto pridonjeli.

DU
Deleted user
13:43 20.01.2018.

Crnogorci su dobili dio hrvatskog teritorija i sad znaju da granice nikad nisu za uvijek pokusavaju ukrasti tudju kulturu. Ako ukradu kulturu ukrali su granicu za duzi period, ....

CR
crocro
13:21 20.01.2018.

Ne rade nam susjedi brzo koliko mi radimo sporo, jer tek kada vidimo da nam se nešto oduzima, onda se počinjemo boriti, umjesto da puno unaprijed razmišljamo o onome što je nesporno naše da se nitko drugi ne sjeti oteti naše, poput slovenaca. Sada i crnogorci napadaju. Čekamo BiH i Srbiju da se i oni sjete nečega što bi valjalo prisvojiti. Morali smo raditi u isto vrijeme kada su počeli i slovenci s time da oni ne budu brži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije