Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alen Munitić

Čovjek koji je Dalmaciji vratio film

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/2
12.06.2019.
u 11:50

Moji su podrijetlom s otoka, odmalena su me vodili u ljetno kino Bačvice i u kina u Korčuli i Veloj Luci. Otud moja strast prema filmu. Ljubav prema velikom platnu odvela me za studija, 2004. i 2005. na nekoliko domaćih festivala na kojima sam honorarno radeći stjecao iskustva i razmišljao o tome kako bi bilo lijepo nešto takvo napraviti u Splitu. U kinima nije bilo nezavisnih produkcija nego samo komercijalnih, a vladao je ogroman interes za drukčijim filmovima. Sinulo mi je da “se vratim doma” i pokušam nešto novo. Želio sam da naš festival bude drukčiji, a kako je Split važno središte Mediterana, smatrao sam da fokus mora biti na filmovima iz mediteranskih zemalja. Tako je nastao Festival mediteranskog filma Split – otkriva direktor FMFS-a Alen Munitić uoči 12. izdanja jedinstvenog filmskog festivala koji sutra počinje hrvatskom premijerom filma Snježane Tribuson “Dok je trajao Roland Garros”.

Novo kino na otvorenom

Ovogodišnji festival odvijat će se na tri mjesta, u ljetnom kinu Bačvice, kinoteci Zlatna vrata te prvi put ispred Doma mladeži s besplatnim projekcijama na otvorenom. Riječ je o novoj, atraktivnoj lokaciji gdje će se prikazivati kratkometražni filmovi odnosno o novom splitskom ljetnom kinu na otvorenom čime se Alen i najbliži suradnici, Goran Akrap, izvršni direktor, i Ivana Jadrić, programska koordinatorica festivala, vrlo ponose. Trude se donijeti najbolje produkcije, žele program raznolik žanrovski, ali i zemljopisno, nastoje obuhvatiti što više filmova s Mediterana, ali i s Bliskog istoka. S interesom gledatelja i FMFS se povećavao pa sada traje deset dana. Festival su prepoznali ljudi svih dobi i životnih stilova, šminkeri, alternativci, studenti... Jedan od ciljeva je i odgajanje novih generacija za alternativni, nezavisni europski film pa ove godine na programu imaju i crtane filmove za najmlađe.

– FMFS je opstao zahvaljujući gledateljima. Uvijek su problemi financijski, a mi ostvarujemo 50 posto budžeta prodajom ulaznica. Nikad nismo požalili što smo krenuli, pridonijeli smo razvoju filmske kulture u nas. Nismo napravili nešto samo za Split nego uspješno realiziramo i drugi značajan projekt “Kino Mediteran” koji je u biti puno veći od FMFS-a. Odvija se u 26 kina u priobalnim gradovima i na otocima Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije – ističe Munitić.

FMFS prosječno godišnje bilježi više od 20 tisuća gledatelja, a projekt “Kino Mediteran” lani je imao gotovo 50 tisuća gledatelja na 700 projekcija. Zavidan rezultat s obzirom na veličinu mjesta od kojih nijedno nema više od 5000 stanovnika (Bol, Supetar, Hvar, Jelsa, Komiža, Lastovo, Podgora, Imotski...) Najvažnije je što sva kina u tim mjestima rade cijelu godinu.

– Priznanje našem radu svakako je i to što je grad Split povjerio nama i Kinoteci Zlatna vrata ljetno kino Bačvice da radimo program i upravljamo njime – ističe Munitić.

Iz 32 zemlje stiže 70 filmova

Na pitanje hoće li izgubiti kino Bačvice, direktor FMFS-a odgovara da su Bačvice dio “Kina Mediteran” i da gledatelji to vrlo dobro prihvaćaju. Ako se vrednuju rezultati, problema ne bi trebalo biti. Grad im pruža potporu. Zaključili su trogodišnji ugovor s Kinotekom Zlatna vrata za rad u ljetnom kinu Bačvice. Od Ministarstva kulture dobili su 300 tisuća kuna za digitalizaciju kina, a od Grada novac za nužne instalacije. Projekt podrazumijeva potpuno uređenje kina Bačvice do početka FMFS-a, a čim festival završi počinje redovita sezona u popularnom ljetnom kinu.

Za ovogodišnji FMFS pripremljeno je 70 filmova iz 32 zemlje, a velika pozornost posvećena je hrvatskim kratkim filmovima. Program “Ješka” dobio je udarni termin uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova i čak 15 filmova natječe se za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju neki hrvatski festival dodjeljuje kratkometražnom filmu.

– Nismo festival od crvenih tepiha i cirkusa, nemamo VIP zonu, uspjeh FMFS-a je u zajedništvu organizatora i gledatelja – kaže Munitić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije