Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jazz div

Covid-19 odnio život glazbene legende Ellisa Marsalisa

Foto: Facebook
03.04.2020.
u 10:11

Ellis Marsalis, legendarni jazz glazbenik i pedagog koji je odgojio generacije muzičara, među njima i svoje slavne sinove, preminuo je u srijedu u New Orleansu od posljedica koronavirusa, priopćila je njegova obitelj.

Marsalis je rođen 1934. u New Orleansu, a glazbom se počeo baviti s 11 godina. U karijeri je svirao s jazz gigantom Ornetteom Colemanom i Natom te Cannonball Adderleyom, a izdao je i 20 solo albuma. Skladao je glazbu za film „Priče kralja Mide“.

No Marsalis je trag ostavio i kao izvrstan muzički pedagog koji je odgajao generacije jazz glazbenika, među njima i četvoricu svojih sinova. 

Najstariji sin Brandford je jedan od najcjenjenijih saksofonista na svijetu. Svirao je sa Stingom i Milesom Davisom te je nagrađen s tri Grammyja. 

Sin Wynton Marsalis, također dobitnik Grammyja, trubač je koji je postao prvi jazz glazbenik nagrađen Pulitzerom za glazbu. Osim njih, priznati glazbenici su i sinovi Jason, koji svira bubnjeve, te trombonist Delfeayo. 

Gradonačelnica New Orleansa na Twitteru je Ellisa Marsalisa prozvala „legendom“ i „prototipom“ jazz scene toga grada slavnog po glazbenoj sceni. 

Marsalis je u bolnicu primljen u subotu, a preminuo je u srijedu navečer. 

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stipan
12:56 03.04.2020.

Došlo mu vrime za umrit i bez corone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije