Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Candide

Čistilište velikog Voltairea koje nas vodi u optimizam

Candide ili optimizam
28.03.2013.
u 16:31

U Gavelli završavaju pripreme za premijeru predstave u režiji Krešimira Dolenčića u petak, 5. travnja

Na prvi pogled scena je gola i crna. No, na njenom vrhu, u visinama, visi bijeli namještaj – stolci, stolovi, naslonjači te neke haljine. Kad predstva počne, počinje i “let” scenografije. Sve to uključuje i nadasve stilizirane kostime uz koje idu i predimenzionirane perike na glavama svim glumaca, osim Enesa Vejzovića koji tumači naslovnu ulogu.

To su početni dojmovi nove predstave Dramskog kazališta Gavella. Voltaireov “Candide ili optimizam” premijerno će biti izveden u petak, 5. travnja, u dramatizaciji i adaptaciji Dubravka Mihanovića i Krešimira Dolenčića, koji predstavu i režira.

Pitali smo stoga Dolenčića je li optimizam ono što nam u ovom trenutku najviše treba i hoće li publika nakon premijere iz kazališta izaći puna optimizma.

Putovanje kao san

– Možda ćemo izaći malo pročišćeni. Candide je Voltaireovo čistilište, on piše vjerujući u jedan mogući optimizam. Svakako bi trebalo pročitati njegov tekst Molitva Bogu u Raspravi o toleranciji (tiskat ćemo ga u knjižici predstave), a sve me nešto svrbi da ga pročitamo i pred publikom – rekao nam je redatelj. Osim glavnih junaka koje tumače Enes Vejzović, Nataša Janjić Lokas i Duško Valentić, svi ostali (Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica i Barbara Nola) u predstavi glume i po deset uloga.

To pogoduje razigranosti predstave, a Dolenčić kaže da lijepo radi u Gavelli. Naglašava kako to jest Voltaireov Candide, ali kako je to i dramatizacija romana i adaptacija, ali i predstava u kojoj su cijele scene nadopisivane po uzoru na autora. A sve skupa je san i ovdje se, kaže redatelj, Candide na svom čudovišnom putovanju i ne makne.

Krug od Visa do Gavelle

O tome govori i Enes Vejzović koji tumači glavnu ulogu i koji naglašava kako je Candide i priča o ljubavi, a Duško Valentić, koji tumači ulogu Panglossa, kaže kako je u godinu dana zapravo zatvorio svoj voltaireovski krug s Krešom Dolenčićem. 

– Radili smo Maestrovu smrt u Histrionima po slavnom Kiklopu Ranka Marinkovića, a baš su Ranka zvali viškim Voltaireom. I evo nas sada ponovno kod Voltairea – objasnio nam je. Kaže pritom da pitanje o optimizmu nije nešto na što je on pozvan odgovoriti, jer, kao svakom pravom Vodenjaku, njegova je čaša uvijek polupuna, a nikada poluprazna.

U autorskom timu predstave su i: Valentina Crnković (scenografija i kostimografija), Willem Miličević (glazba), Iva Petra Dragan (suradnica za pokret), Maja Marjančić (koreografija) te Zdravko Stolnik (oblikovanje svjetla), a svi oni i te kako su zaslužni za furiozni početak predstave koji smo vidjeli na otvorenoj probi za novinare. Sve ostalo je skriveno u Candideovu vrtu i čeka premijeru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije