Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazba i slikarstvo

Četverodnevni performans Daniela Žeželja u Galeriji Kranjčar

Davorin Visnjic/PIXSELL
18.05.2021.
u 11:46

Strip autor Danijel Žeželj predstavlja od 19. do 22. svibnja u Galeriji Kranjčar performans "4" (Četiri), četverodnevnu live izvedbu uz glazbenu pratnju Alena i Nenada Sinkauza i talijanskog jazz glazbenika Alfonsa Santimonea.

Novi projekt Danijela Žeželja koncipiran je kao ciklus dinamičkih slikarsko-glazbenih performansa koji se odvija u nizu od četiri uzastopne večeri, u trajanju od po 40 minuta, unutar kojih će se svake večeri realizirati slika, najavljeno je iz te zagrebačke galerije.

Svake večeri od 19. do 22. svibnja performans će se prenositi uživo, putem live streaminga na Facebook stranici projekta, a publika će svjedočiti nastajanju dijela, koje će se kasnije na istom mjestu predstaviti u obliku izložbe i s popratnim audiovizualnim digitalnim zapisom.

Kako se napominje u najavi, temeljni elementi performansa "4" (Četiri) su nastajanje i transformacije slike, a vrijeme nastajanja slike konkretizirano je zvukom i glazbom, i transformirano u stilizirani vidljivi proces nastajanja i nestajanja. Broj četiri simbolizira četiri godišnja doba, četiri mijene koje obilježavaju ciklus godine ili ciklus života, fragment vremena, zatvoreni krug. "Slike koje su rezultat svakog od četiri dana performansa ostaju trajni fizički objekti i tragovi procesa, no metamorfoza slika, vrijeme u kojima nastaju definirano je glazbom i zvukom", dodaje se.

Po riječima samog autora, slike velikog formata biti će izvedene valjcima i akrilikom na pripremljenoj reljefnoj podlozi, a tema performansa i ciklusa od 14 slika elementarne su ljudske emocije predstavljene kroz pokret, lice i ruke.

Čitava izvedba se temelji na snažnoj razmjeni glazbenih i slikarskih elemenata - spajanju ritma i vremena glazbe s volumenom i prostorom slike, a Žeželj kaže kako je suradnja s Alenom i Nenadom Sinkauzom, s kojima je prije nekoliko mjeseci u Galeriji Kranjčar izveo performans Fractalia, uvijek kreativna avantura.

Žeželjevi stripovi, grafički romani i ilustracije objavljivani su u knjigama i časopisima diljem svijeta, a objavljivali su ih i ugledni DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, Heavy Metal, Image, Dargaud, Mosquito, Grifo Edizioni, Eris Edizioni, The New York Times Book Review, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, Washington Chronicle.

Dosad je napravio 25 grafičkih novela i šest animiranih filmova, a upravo završava novi animirani film „Sakupljač“ u produkciji Zagreba filma. Njegova nova grafička novela "Poglavica jelena” bit će predstavljena 5. lipnja na ovogodišnjem pulskom festivalu Sa(n)jam knjige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije