Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Richard Osman “Klub istražitelja ubojstava četvrtkom”

Četvero stanara staračkog doma pokazuje da se i ubojstva rješavaju uz malo razuma

Arhiva Egmont
14.04.2021.
u 15:28

Krimić prvijenac britanskog autora Richarda Osmana objavljen je u hrvatskom prijevodu u izdanju Egmonta.

Što sve mora imati dobar krimić? Uzbudljivu priču, vješto smišljenu zagonetku i zanimljive likove! To su osnove, temelj na koji je svaka literarna epoha dograđivala neke nove, svoje karakteristike. Tako je primjerice skandinavska škola krimića u taj žanr na velika vrata uvela društveni kontekst, pa i kritiku društva, dok se primjerice u romanima Talijana Andrea Camillerija o inspektoru Montalbanu uživa i u opisima specijaliteta čuvene sicilijanske kuhinje.

Ono što krimićima sa svih strana svijeta kronično nedostaje jest – humor. No sada se pojavio jedan koji će uvelike ispraviti taj propust. Roman “Klub istražitelja ubojstava četvrtkom” Richarda Osmana (Egmont, urednik Zoran Maljković, prijevod Petra Mrduljaš, 99 kuna) nevjerojatno je zabavan i uz njega se čitatelj doista ima čemu smijati. A opet, sve zakonitosti žanra su tu, poštovane do u detalje: u priči treba riješiti čak dva slučaja ubojstva, uz dodatak još jednog leša koji je slučajno pronađen na starom groblju nekadašnjeg samostana.

Rekao bi čovjek da to baš i nije posebno zabavan sadržaj. I nije, ali za zabavu su zaduženi istražitelji, grupa od četvero umirovljenika koji svoje dane u staračkom domu (zapadnjačkog tipa) krate pregledavajući desetljećima stare, neriješene slučajeve ubojstva, sve dok im se nova ubojstva ne počnu događati doslovno na kućnom pragu.

Četvero glavnih junaka ovog romana ne mogu biti različitiji nego što jesu, svatko je karakter za sebe, svatko zabavan na drukčiji način, a svi zajedno dokazuju što znači malo zdravog razuma, puno životnog iskustva i još više međusobnog uvažavanja. Zbog njih je ovo roman koji kroz vrlo uspjelu formu krimića govori o načinima na koje se može dobro starjeti te poručuje da i starost može biti lijepa kada se čovjek pomiri s osobnim pogreškama i gubicima. Naravno, sve to uz osnovnu pretpostavku da je riješen problem novca za ugodan život. I stoga ne čudi da je pravo na ekranizaciju ove priče otkupio sam Steven Spielberg, kao ni to da su nastavci ne samo mogući, nego i izvjesni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije