Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUPL

Četvero hrvatskih autora u užem izboru za europsku nagradu za književnost

17.04.2020.
u 10:58

Četvero hrvatskih književnika, Kristina Gavran, Maša Kolanović, Nenad Stipanić i Zoran Malkoč, uvršteni su u uži izbor za Nagradu Europske unije za književnost 2020., koja se dodjeljuje najboljim novim i mladim europskim autorima s ciljem jačanja njihove međunarodne vidljivosti.

Dodjelu nagrade Europske unije za književnost (EUPL) organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. Nagrada se dodjeljuje piscima, autorima najboljih proznih književnih djela, a uključuje 41 zemlju koja sudjeluje u programu Kreativna Europa - inicijative koja ima za cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora.

EUPL je pokrenut 2009. godine i od tada je proglašeno 122 nagrađenih pisaca. Svake godine dodjeljuje se po jednome autoru od nominiranih po zemljama, iz trećine zemalja sudionica, a autore predlažu nacionalni žiriji. Članovi žirija za Hrvatsku su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu od 5 tisuća eura, uz značajnu međunarodnu promociju i vidljivost, a njihove izdavače se potiče da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta.

Pobjednici se također posebno predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.

U okviru ovogodišnje dodjele, proglasit će se pobjednici iz 13 zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

U užem izboru za to vrijedno europsko književno priznanje ove se godine natječu romani hrvatskih književnika i književnica "Gitara od palisandra" Kristine Gavran (Disput), "Poštovani kukci i druge jezive priče" Maše Kolanović (Profil knjiga), "Bogovi neona" Nenada Stipanića (Sandorf) i "Umro Supermen" Zorana Malkoča (Fraktura).

Pobjednici iz svih navedenih zemalja bit će objavljeni 19. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije