Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Europa

Češki filmovi nakratko vratili zlatno doba zagrebačkih kina

'protektor3_nnn_Kul_101010'
Foto: ''
1/3
10.10.2010.
u 14:20

Gledatelji su stajali u redovima kako bi kupili ulaznice za projekcije na Tjednu češkog filma

Sinoć je, projekcijom crnohumornog "Lijepa naša domovino", završio vrlo uspješan Tjedan češkog filma u Kinu Europa, tijekom kojeg je publika stajala u redovima kako bi kupila ulaznice, a starije gledatelje atmosfera je podsjetila na zlatne dane zagrebačkih kinematografa. I zaista, od banalno duhovitih "Žena na kušnji" do kostimiranog spektakla "Bathory", filmovi su, bez obzira na žanr i termin prikazivanja, držali vrlo dobar prosjek posjećenosti.

O stradanju bez patetike

Među novitetima iz češke produkcije dva filma zaslužuju posebnu pažnju – noir "Zaštitnik" Mareka Najbrta te politička drama "Kawasakijeva ruža" Jana Hrebejka. Prvi je bez patetiziranja portretirao tragičan brak češkog radijskog voditelja i židovske glumice tijekom Drugog svjetskog rata u Pragu. Među snažnim, vrlo uvjerljivim likovima posebno se iskazala odlična Jana Plodková, utjelovivši snažnu, samouvjerenu i drsku židovku Hanu, odmaknuvši se potpuno od stereotipa žrtve nacističkog režima prisiljene na skrivanje.

Nešto više arhetipova servirao nam je Jan Hrebejk, koji se obračunao s komunističkim naslijeđem Češke kroz priču o uglednom psihijatru Pavelu Joseku, disidentu s mračnom prošlošću.

Najskuplji, ne i najbolji

Osjetljivoj političkoj temi redatelj je pristupio izrazito ambiciozno, što mu je dopustio i očito velik budžet filma, pa se radnja odvija na nizu lokacija u dvije države, prateći tragove obiteljskih Josekovih tajni. U ovom se filmu našlo i nekoliko pravih dragulja češke duhovitosti, više nego u forsiranim "Ženama na kušnji" i nekoherentnim crnohumornim "Očajnicima" zajedno.

Na razini informacije zanimljivo je bilo pogledati i "Bathory", kostimiranu povijesnu priču inače odličnog redatelja Juraja Jakubiska, koji je o krvoločnoj madžarskoj grofici Bathory snimio najskuplji film u povijesti Češke, ali svakako ne i svoje najbolje ostvarenje.

Bez obzira na razlike u kvaliteti pojedinih filmova, odlično je što smo u Zagrebu ponovno imali priliku pogledati jedan dobar rezime prošle filmske godine u uvijek zanimljivoj Češkoj.

Komentara 1

FE
Felicijen
15:59 10.10.2010.

Nema humora do humora u češkim filmovima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije