Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privremeni centar

Čeka se ‘povratak’ Krleže u vilu Rein

Centar Miroslava Krleže
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/5
30.12.2017.
u 11:02

Otvaranje virtualnog centra Miroslava Krleže organizirao je Goran Matović na 36. obljetnicu smrti velikana hrvatske književnosti

”Miroslav Krleža je bio vječiti podstanar, mi smo ga udomili, ako ne može biti stanar hrvatske kulture, biti će naš podstanar”, rekao je Goran Matović na otvaranju privremenog Centra Miroslava Krleža u jednoj privatnoj kući u Lovćenskoj ulici u Zagrebu. Matović koji uspješno vodi Festival Miroslava Krleže u vili Rein gdje su Bela i Miroslav Krleža živjeli desetljećima, otvaranje virtualnog centra u dnevnoj sobi privatne kuće kojom dominira slika Borisa Bućana Klaun, namjerno je tempirao na dan kada je prije trideset i šest godina umro velikan hrvatske književnosti.

Čestitka ministrice

Otvaranje Centra Miroslava Krleže na njegovoj privremenoj adresi u podsljemenskoj zoni svojevrsni je apel i državnim i gradskim elitama kako bi što prije Centar zaživio tamo gdje mu je i mjesto, u vili Rein na Krležinu Gvozdu. Borbu za otvaranje Centra Miroslava Krleže, Matović je nazvao pričom u sferi nadrealizma, ali je ponešto optimizma ipak izazvao telegram ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je Matoviću čestitala na otvaranju Centra, ali i činjenica da je Matović sa gradom Zagrebom potpisao ugovor o prvoj fazi financiranja virtualnog centra. U prigodnom programu u Lovćenskoj ulici sudjelovali su predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović zahvalivši Matoviću na osnivanju Krležinog doma u ime 1100 članova HDDU-a, ali i glumac Boris Svrtan koji je podsjetio na Krležine Balade, ali i povukao vezu između Krleže i Vlade Gotovca. Među govornicima su bili i doktori znanosti Lada Čale Feldman i Tomislav Brlek, a u publici u Lovćenskoj ulici bili su i književnik i bablfotograf Pero Kvesić, kazališni redatelj koji je ovog ljeta na Dubrovačkim ljetnim igrama uprizorio “Gospodu Glembajeve” Zlatko Sviben, glumica Matija Prskalo...

Zamršeni vlasnički odnosi

Matović je zahvalio institucijama na podršci pri osnivanju Centra spomenuvši tako Leksikografski zavod Miroslava Krleže, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, ali i grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Dnevnu sobu u Lovćenskoj ulici inscenirao je u stilu potkrovlja vile Rein u koju bi Krležin centar trebao useliti čim to prilike dozvole. Kako se neslužbeno može saznati, u pretvaranju vile na Krležinu Gvozdu u Centar Miroslava Krleže ispriječili su se zamršeni vlasnički odnosi budući da niti grad Zagreb niti država nisu vlasnici cjelokupnog zdanja na Krležinu Gvozdu. A privatno vlasništvo je, kao što znamo, nepovredivo. Em smo u kapitalizmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije