Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sezona HNK Zagreb

Čeka nas pet dramskih premijera, četiri operne i dva nova baleta

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.06.2020.
u 15:50

Nova sezona HNK Zagreb donosi pet dramskih premijera i četiri operne te dva nova baleta. Paolo Magelli režirat će slavnu "Genijalnu prijateljicu", a Ivica Buljan "Kafku na žalu".

Tužne slike potresom dobrano načete kulturne baštine Zagreba dominiraju videospotom koji najavljuje novu sezonu HNK Zagreb. Umjetnici uz šutu i cigle koji su pali sa zagrebačkih krovova ipak donose nadu: život nije stao, umjetnost je tu.

Tijela pamte mirovanje

A o tome koliko su jedva dočekali povratak u kazalište, govorili su svi prisutni, počevši od intendantice Dubravke Vrgoč, koja je istaknula kako smo se ponovno našli u HNK Zagreb, jednom od prvih kazališta Europe i svijeta koje je nastavilo s radom, preko prvaka Baleta Guilherma Gameira Alvesa, koji je istaknuo kako je sretan što živi i radi u Hrvatskoj, zemlji koja se tako uspješno nosi s koronakrizom, pa do nacionalne prvakinje Opere Dubravke Šeparović Mušović, koja je rekla kako su je koncerti “HNK u vašem kvartu” uvjerili koliko je publika željna umjetnosti i kako vjeruje da su koncerti otpjevani po trgovima i kvartovima Zagreba operi dali novi zamah.

A što donosi nova sezona 2020./2021.? Za početak, kolektivnu nadu da koronavirus neće zaustaviti planirane premijere i da će publika kao i do sada puniti dvoranu do zadnjeg mjesta. Balet je tako najavio dvije premijere: “Ponos i predrasude” koreografa i redatelja Lea Mujića, prvu i najveću žrtvu korone u tom kazalištu, čija je premijera bila zakazana za kraj ožujka. O tome zašto je premijeru pomaknuo na studeni ove godine, govorio je Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta, te objasnio kako je upravo baletnim umjetnicima zatvaranje u domove najteže palo jer njihova se tijela ne mogu preko noći vratiti u ritam svakodnevnih napornih vježbi i plesa.

Opera HNK Zagreb najavila je četiri nove predstave. Bit će to: Bizetova “Carmen”, zatim “Smrt u Veneciji”, glazbena drama redatelja Ive van Hovea, miljenika publika Festivala svjetskog kazališta, “Posljednji intermezzo” Berislava Šipuša, čija praizvedba nastaje u koprodukciji s Muzičkim biennaleom Zagreb, te Offenbachov “Fantasio”.

Na natječaj došlo 166 djela

Od najavljenih premijera Drame dva podatka privlače posebnu pozornost: redatelj Paolo Magelli radi “Genijalnu prijateljicu” po slavnim romanima Elene Ferrante, a djelo koje će biti praizvedeno kao pobjednik Natječaja za suvremeni dramski tekst još nije izabrano jer je pristiglo čak 166 radova.

Usto, Drama priprema i “Kafku na žalu” po romanu Harukija Murakamija, u režiji Ivice Buljana. Bit će to tzv. prijelazna premijera jer prva je izvedba 26. lipnja. Usto, redatelj Sergej Potapov, u Rusiji poznatiji pod nadimkom Tarantino iz Jakutije, prvi će put režirati u Hrvatskoj, i to Gogoljeva “Revizora”, a u planu je i autorski projekt Ivora Martinića “Jackpot”, drama koja se bavi generacijom tridesetogodišnjaka.

Intendantica Dubravka Vrgoč najavila je i novu sezonu Filozofskog teatra, ali i Festival svjetskog kazališta. Sva gostovanja planirana za prvih šest mjeseci 2020., vezana za Hrvatsko predsjedanje EU, realizirat će se (naravno ako to korona dopusti) do kraja ove godine, baš kao što će i zagrebački ansambli krenuti na već dogovorena gostovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije