Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavranova 2015. godina

Čak 23 svjetske premijere dramatičara Mire Gavrana

27.09.2012., Zagreb - U Medjunarodnom centru za usluge u kulturi, odrzana je proba predstave
30.12.2015.
u 13:55

Naš najizvođeniji pisac nagodinu će se okušati i kao libretist u mjuziklu

I protekle je godine hrvatski plodni dramatičar Miro Gavran prosječno imao dvije inozemne premijere po mjesecu. Tako je izbrojio čak dvadeset i tri premijere u stranim kazalištima, i to na nekoliko kontinenata, u rasponu od Europe do Azije i Amerike. Njegova su djela tako izvođena u Indiji, Estoniji, SAD-u, Bugarskoj, Poljskoj, Srbiji, Kosovu...

Gavran sa svojim Teatrom Gavran nije mirovao ni u Hrvatskoj. Tako je ove godine u dvorani Lisinski izvedena premijera komedije "Pivo", i to u režiji dramske umjetnice Helene Buljan i u glumačkoj izvedbi Zlatka Ožbolta i Jakova Gavrana. Ukupno je Teatar Gavran u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske odigrao devedeset i tri reprize predstava "Sladoled", "Lutka", "Hotel Babilon" i "Pivo". Samo su prošle godine gavranovci gostovali u 50 gradova, a nisu izostale ni nagrade.

Tako je za predstavu "Sladoled" osvojen "Srebrni zub" na Festivalu smijeha i komedije u Poreču, dok je Mladena Gavran za ulogu majke u toj predstavi osvojila nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju žensku ulogu na Festivalu glumca u Vinkovcima. Ljetos su održani i Drugi dani Teatra Gavran u Malome Lošinju, a Nova Gradiška Gavranu u čast organizirala je ambiciozni međunarodni simpozij. I sljedeća 2016. godina bit će dinamična, barem što se Mire Gavrana tiče.

– I ove godine očekujem više premijera, a među njima bih izdvojio "Zaboravi Hollywood" u Hyderabadu u Indiji, "Papučare" u Vilniusu u Litvi i "Sve o ženama" u Buenos Airesu u Argentini. Gavranu će 2016. godinu obilježiti intenzivni rad na mjuziklu "Pacijenti" za koji glazbu potpisuje Tonči Huljić, a koji će režirati plesač i koreograf Igor Barberić. Za mjuzikl je Gavran napisao libreto, a praizvedba tog glazbeno-scenskog spektakla očekuje se 12. travnja u zagrebačkom Lisinskom, ali u velikoj dvorani. Izgledna su i gostovanja te predstave. Treba reći da je Gavran i autor libreta za operu "Kraljevi i konjušari" skladateljice Sanje Drakulić koja je uspješno izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu prije četiri godine.

– I sljedećeg ljeta pariško kazalište La Compagnie du Soir dvadeset dana zaredom na međunarodnom kazališnom festivalu u Avignonu izvodit će predstavu "Sve o ženama" – ponosno veli Gavran. Ta je Gavranova drama već ovog ljeta u srpnju izvođena na Off Avignonu, a premijerno je izvedena sredinom 2014. godine. Svoju hrvatsku premijeru u Teatru Gavran, "Parove" u režiji Roberta Raponje, Gavran je odlučio izvesti tek na jesen sljedeće godine budući da je interes za postojeće predstave izniman.

A kako Gavran, osim drama, piše i romane, i tu očekuje dobre rezultate. Tako će mu u Slovačkoj objaviti knjigu drama i komedija, ali i slovački prijevod romana "Krstitelj", koji očekuje i svoje bugarsko izdanje. Stalni hrvatski Gavranov izdavač Mozaik knjiga nedavno je objavio roman za mlade "Ljeto za pamćenje" koji je predstavljen javnosti 1. prosinca u Društvu hrvatskih književnika. Taj je roman za mlade Gavran napisao nakon devetogodišnje stanke, kada je objavio roman "Profesorica iz snova" koji je imao sedam izdanja, a dobio je i specijalnu nagradu na festivalu dječje književnosti u Sofiji.

Od 2014. godine Gavran je i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, što je obrazloženo činjenicom da je riječ o jednom od najplodnijih i u međunarodnim razmjerima najzapaženijih hrvatskih pisaca zadnjeg desetljeća. Gavran je tako autor više od četrdesetak dramskih komada te desetak proznih djela. Za roman "Kafkin prijatelj" dobio je i Nagradu Akademije za godinu 2011. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije