Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajkuni Mire Gavrana

Buntovnička drama dotiče se i Agrokora

tajkuni
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
20.10.2018.
u 14:08

Histrioni su “Tajkune” u režiji Zorana Mužića premijerno izveli ovog ljeta u Gospiću, a sada i na Bobijevim danima

Sedmi Bobijevi dani smijeha otvoreni su zagrebačkom premijerom “Tajkuna” Mire Gavrana. Histrioni su ovu satiru u režiji Zorana Mužića premijerno izveli ljetos u Gospiću, a onda je obilato izvodili diljem Hrvatske pa je zagrebačka publika u prebukiranom Histrionskom domu mogla pogledati uhodanu, gotovo dvosatnu predstavu zarazne dopadljivosti.

Za to su zaslužni energični glumci predvođeni iskusnim Zijadom Gračićem u ulozi skromnog sindikalnog povjerenika koji pokreće generalni štrajk u tri tvornice iz drvnoprerađivačke industrije. Osiromašeni radnik koji nema novca ni za vreću krumpira i koji se s nostalgijom prisjeća socijalističkog sindikalizma u trenutku kada bezobzirnog tajkuna (koji, eto, ima naglasak iz susjedne države s dva entiteta i tri glavna grada) stjera u kut te dobiva nemoralnu ponudu i nađe se u ulozi Fausta. Tajkunčić kojeg srčano interpretira Hrvoje Klobučar nudi mu zamjenu imovine.

Lakovjerni sindikalist dvadeset godina staru Škodu i dvosobni stan mijenja za luksuznu vilu, najnoviji “beemvejac” i tri tvornice koje, doduše, grcaju u dugovima. Našim vrlim i nesposobnim muževima koji hrvatsko gospodarstvo tjeraju u propast pridružuju se njihove bolje polovice. Tu su zanosna tajkunska supruga koju uz obilje dobrodošlog karikiranja glumi više nego vrckasta Ana Marija Percaić te Franka Klarić, u početku samozatajna kao supruga sindikalista, a onda luciferski atraktivna kada preko noći postane supruga novopečenog vlasnika tvornice. Gavran je “Tajkune” napisao davno, da bi ih sada aktualizirao i uveo zbivanja oko Agrokora te publici ponudio novo, na mahove i krajnje buntovničko i destruktivno lice jer su satirični ubodi nadvladali povremene komične banalnosti.

U predstavi se ne bježi ni od psovanja, a redatelj je odlično iskoristio potencijale glumaca koji uživaju u strastvenoj i prožimajućoj izvedbi. Kostimografkinja Elvira Ulip imala je ugodan zadatak, a scenograf Miljenko Sekulić osigurao je scenu s kojom se lako može gostovati posvuda. Histrionski “Tajkuni” predstava su za, kako se to voli reći, široke mase, ali i predstava koja ne nudi samo opuštajući smijeh nego i upravo škorpionske ubode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije