Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKAN U KLOVIĆEM DVORIMA

Bukovac je prelazio La Manche da bi slikao bogate engleske trgovce

12.01.2018.
u 16:11

Izložba koja se otvara 18. siječnja prati parišku fazu tijekom koje se zajvaljujući trgovcima Vicars Bukovac probio i na englesko tržište

Golem interes za stvaralaštvo Vlahe Bukovca ne jenjava. Konkretna je potvrda i nedavna aukcija u zagrebačkom Art Salonu na kojoj je njegova slika “Fantasie” prodana za 58.000 eura. Posljedično, i ove ćemo godine gledati više njegovih izložbi od kojih se prva otvara 18. siječnja u Galeriji Klovićevi dvori. Nazvana “Vlaho Bukovac – pariško razdoblje” prva je od tri planirane koje Klovićevi dvori organiziraju s Kućom Bukovac iz Cavtata, a kojima će se pokriti tri najvažnija razdoblja njegova rada – pariško, zagrebačko i praško.

Golema zbirka umjetnina

Konkretno, pariško je trajalo od 1877. do 1893., a tim povodom u Zagreb su ovih dana stigle kod nas još nepredstavljene Bukovčeve slike iz Engleske, točnije Liverpoola i Harrogatea, u kojima je stvorio neka od svojih najboljih djela. Portreti Samsona Foxa (1890.) i Laure Le Doux (1892.).

Samson Fox rođen je blizu Bradforda 1838. kao sin radnika u tvornici tekstila u Leedsu. Brzo je otkrio svoj dar za izum industrijskih strojeva te je 1874. osnovao tvrtku Leeds Forge Company koja mu je donijela golemo bogatstvo. Sa suprugom Marie Ann i njihovom djecom, Fox je raskošno živio u Grove Houseu, dvorcu u Harrogateu, u kojem je tri godine zaredom biran za gradonačelnika, od 1888. do 1891. Upravo se u tim godinama razvijalo i njegovo prijateljstvo s Bukovcem – govori o djelima Petra Vugrinec, autorica izložbene koncepcije, pa nastavlja:

– Fox je imao zbirku umjetnina u velikoj galeriji s bačvastim svodom, uglavnom razmještenih tako da vise okvir do okvira na način na koji su se vješale umjetnine u Kraljevskoj akademiji.

Druga je pristigla slika Portret cijele figure Laure le Doux iz Walker Art Gallery u Liverpoolu. Richard Le Doux, suprug portretirane Laure, bio je 11 godina mlađi od Foxa, a rođen je u Westphaliji. U Liverpoolu se afirmirao 1868. i ubrzo se povezao s kompanijom Suter, Hartmann and Rahtjen, vodećim proizvođačima boje za kobilice brodova. – Oba portreta ujedinjuju najvažnije karakteristike Bukovčeva pariškog perioda, u kojem nakon afirmacije u Parizu počinje suradnju s trgovcima Vicars Brothers te radi brojna djela za englesko tržište i barem jednom godišnje prelazi La Manche – govori Vugrinec.

Raskošan prijam Hrvata

Majstorski portreti slikani su u pleneru. Portret Samsona Foxa odlikuje se nevjerojatnom preciznošću prenošenja detalja, dok je Portret Laure le Doux koloristički raskošna igra svjetla i boja. Djela dosad nisu napuštala svoje matične ustanove u čijim su stalnim postavima. U autobiografiji “Moj život” Bukovac s oduševljenjem opisuje raskošan prijam tijekom brojnih posjeta obiteljima engleskog visokog društva: Fox i Le Doux. Upravo te obitelji pridonijele su Bukovčevoj popularnosti u Engleskoj. Samson Fox umro je 1904. godine, a njegova zbirka rasprodana je na aukciji 1911. U njoj je bilo nekoliko desetaka Bukovčevih slika, najpoznatija među njima monumentalna je kompozicija “Isus prijatelj malenih”, dimenzija koje premašuju 4 x 3 m, koja će se također naći na izložbi, a u Zagreb stiže danas iz Tomislavgrada. Stiže i djelo iz Muzeja Jugoslavije “Posljednji retuš” i još neke slike iz te čuvene kolekcije.

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije