Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Varaždin premijerno izvelo igrokaz Vesne Parun

Britki dječji igrokaz za pse bez doma

Scena iz predstave
Foto: Pixsel
02.12.2013.
u 09:30

U jednosatnoj predstavi, na koju je temeljno utjecao skladatelj glazbe Mate Matišić, mlada, ali i starija publika, može uživati u spretnom uživljavanju glumaca u likove raznoraznih pasjih pasmina

Vodeća hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, koja je preminula 25. listopada 2010. godine u Stubičkim Toplicama, bila je i dramska spisateljica. Uprizorena su četiri njezina dramska djela, ali najveću dramsku, čak i međunarodnu slavu donijela joj je izvedba mjuzikla “Mačak Džingiskan i Miki Trasi”, čiji su autori i Ladislav Tulač te Zvjezdana Ladika.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu odlučilo je na svojoj velikoj sceni postaviti Vesnin dječji igrokaz izveden još 1981. godine u Dječjem kazalištu Trešnja pod imenom “Škola za skitnice”. Isti je igrokaz u radiodramu svojedobno preradio Ladislav Vindakijević, ali pod naslovom “Ponoćna ogrlica”, dok je najnovija varaždinska scenska izvedba, čiju scensku obradu i režiju opet potpisuje Vindakijević, dobila naziv “I ti ljubav nekom daj”. U jednosatnoj predstavi, na koju je temeljno utjecao skladatelj glazbe, ali i autor nekih tekstova Mate Matišić, mlada, ali i starija publika, može ponajprije uživati u spretnom uživljavanju glumaca u likove raznoraznih pasjih pasmina u rasponu od dalmatinera i bernardinca, preko boksera i pekinezera, pa do pudlice i terijera.

Slijedom britkog i nimalo djeci podilazećeg dramskog predloška, koji psima omogućuje izravno predstavljanje pred publikom, dosta je posla imao i kostimograf i kreator maski i lutaka Ivan Duić, a ljudske i životinjske korake morala je uskladiti koreografkinja Đurda Kunej. Scenografija Vindakijevića i Duića diskretno je prikazala svu bijedu šinteraja, namjerno je držeći u pozadini, a na kraju predstave publici se s nekog drugog svijeta prikazala i autorica.Muzikalna Hana Hegedušić dominirala je svojim već provjerenim pjevom, no uigrani su, uz pomoć unaprijed snimljenih songova, bili i Zvonko Zečević, Nancy Abdel-Sakhi, Matija Kezele i Beti Lučić u šarmantno izvedenim ulogama pasa te Nikolina Herceg kao volonterka. Kao prava dama i pesekoljupka efektna je bila Ljiljana Bogojević, dok je Zdenko Brlek bio dobar izbor za skitnicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije