Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolonijalno nasljeđe

Britanci vraćaju opljačkane beninske bronce Nigeriji

Foto: University of Aberdeen/REUTERS/PIXSELL
1/2
28.03.2021.
u 16:09

Sveučilište u Aberdeenu vratit će Nigeriji beninsku broncu postavši tako prva kulturna institucija koja će to učiniti više od stoljeća nakon što je Britanija opljačkala skulpture te ih na dražbama prodala muzejima i kolekcionarima na Zapadu.

Sveučilište je reklo da je skulptura Oba, ili vladara Kraljevstva Benin, napustila tlo Nigerije na "izrazito nemoralan" način", zbog čega se sveučilište obratilo vlastima 2019. godine kako bi ispregovaralo povratak.

Pritisak je rastao da se beninske skulpture vrate u domovinu kao i druge umjetnine koje su kolonijalne sile otele. 

Neil Curtis, ravnatelj muzeja i posebnih kolekcija u Aberdeenu, rekao je da je beninska bronca, kupljena 1957., "besramno opljačkana". "Postalo je jasno da nešto moramo učiniti", rekao je Curtis.

Profesor Abba Isa Tijani, generalni direktor Nigerijskog nacionalnog povjerenstva za muzeje i spomenike, rekao je da se ne može izraziti koliko je važno što će prvi put u 120 godina Nigerija moći izložiti beninsku broncu.

"To je dio našeg identiteta, našeg nasljeđa... koje je od nas oteto na puno godina", rekao je Tijani.

Foto: University of Aberdeen/REUTERS/PIXSELL

Britanski vojnici su 1897. godine zaplijenili tisuće metalnih odljeva i skulptura iz Kraljevstva Benina, tada odvojenog od Nigerije koja je bila pod britanskom vlašću.

Britanski muzej, koji ima stotine skulptura, uz još nekoliko drugih muzeja osnovao je Grupu za beninski dijalog, kako bi raspravili da ih izlože u Benin Cityju. Rečeno je da su rasprave u tijeku.

Njemačka pregovara o povratu 440 Beninskih bronci već ujesen, prema medijskim izvješćima, a Jesus College sveučilišta u Cambridgeu objavio je da je da bi u prosincu trebao slijediti povratku još jedne bronce.

Tijani je rekao da su se američki muzeji također složili vratiti još dvije bronce. 

Guverner savezne države Edo, koje je Benin City glavni grad, planira do kraja 2021. godine izgraditi centar u kojem će čuvati i proučavati vraćene umjetnine, a do 2025. planira izgraditi muzej.

Komentara 2

TR
trajekt
10:16 29.03.2021.

Kad bi British Muzej vratio sve opljačkane artefakte, spao bi na garažu auta srednje klase.

AT
atlantisind
18:42 28.03.2021.

Kada bi vratili sve sto su opljackali po svijetu nista im nebi ostalo pa bi bankrotirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije