Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival europske kratke priče

Brazil nije tropski raj!

kratka priča
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/11
01.06.2014.
u 22:35

Najavljena Paula Parisot morala je otkazati dolazak u Zagreb

Brazil nije tropski raj! Izjavio je to na otvaranju 13. Festivala europske kratke priče na vrhu zagrebačkog Nebodera brazilski autor Joao Paulo Cuenca. Brazil je zemlja partner ovogodišnjeg festivala, pa su osim Cuence, u Zagreb doputovali i brazilski spisatelji Ana Paula Maia i Joao Anzanello Carrascoza.

Na žalost, najavljena Paula Parisot morala je otkazati dolazak u Zagreb. Cuenca je već na početku večeri koja je doista iznimno brojnu festivalsku publiku trebala uvesti u svijet suvremene brazilske književnosti spomenuo da je Brazil zemlja sa višemilijunskim gradovima, te da bi stanovništvo cijele Hrvatske od 4,5 milijuna ljudi predstavljalo brazilski grad srednje veličine. Puno su se spominjale i favele, brazilska vrlo često nasilna svakodnevica, ali i činjenica da brazilski čitatelji i nisu baš zainteresirani za teme iz brazilske suvremenosti.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

U isto vrijeme, strani izdavači od brazilskih autora žele literaturu o brazilskim temama, pa Cuencin roman o talijanskom glumcu Mastroianniju nije lako našao put do prijevoda. No, Ana Paula Maia relativno je bezbolno došla do prvog srpskog prijevoda. No, za sada ne i do prvog hrvatskog što bi festival europske kratke priče mogao promijeniti.

I premda Svjetsko nogometno prvenstvo koje za desetak dana počinje u Brazilu nije bilo središnja tema prve festivalske večeri, već u ponedjeljak na nogometnog jarunskom terenu svoje će noge suprotstaviti ekipe brazilskih i hrvatskih pisaca (i glazbenika). A tom će se prilikom prikupljati i knjige za poplavljene Slavonce.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije