Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Božo Biškupić otvorio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju

božo biškupić
Foto: Dino Stanin/VLM
1/2
01.10.2009.
u 22:04

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju samostalna je institucija koja se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine na Jadranu i Mediteranu, a djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a kao regionalni Centar 2. kategorije.

ZADAR - Ministar kulture Božo Biškupić večeras je i svečano otvorio drugi dio zgrade Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kojim je ova ustanova i službeno počela s radom.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju samostalna je institucija koja se bavi zaštitom podvodne kulturne baštine na Jadranu i Mediteranu, a djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a kao regionalni Centar 2. kategorije.

Ministar Biškupić istaknuo je kako je ovaj centar od izuzetne važnosti za Hrvatsku jer uz izobrazbu stručnjaka skrbe o podvodnoj kulturnoj baštini. Izrazio je nadu da će iduće na redu biti uređenje crkve u blizini Centra u kojem će se urediti podvodni muzej.

Večeras je predstavljen i zbornik koji je posvećen pokojnom Mariju Jurišiću, istaknutom podvodnom arheologu, a otvorena je i prigodna izložba na kojoj su izloženi nalazi iz novovjekovnih brodoloma koje trenutno restauriraju u radionici.

Sutra s radom počinje i "Regionalni seminar o podvodnoj baštini" gdje će 50-tak stručnjaka iz cijelog svijeta razgovarati o temama koje su od ključne važnosti za budući rad Centra, odnosno pitanjima zakonske i pravne regulative u uključenim zemljama s naglaskom na implementaciju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, o znanstvenoj i stručnoj suradnji pri istraživanjima, zaštiti i prezentaciji podvodnih nalazišta i ostalim važnim temama, a sve s ciljem uspostave buduće suradnje.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
rajko
23:26 13.12.2009.

Daj vise odi u penziju.....

OB
-obrisani-
02:24 02.10.2009.

A kako je otvorio? Jel\' s pajserom ili kalauzom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije