Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA TIŠINE

Božidar Petrač objavio eseje i studije o stranim piscima

božidar petrač
arhiva
22.05.2010.
u 18:42

Književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik i publicist Božidar Petrač, uz kroatističke teme, književnoznanstveno i prevodilački zainteresiran je i za važne opuse stranih književnosti.

Književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik i publicist Božidar Petrač, uz kroatističke teme, književnoznanstveno i prevodilački zainteresiran je i za važne opuse stranih književnosti. Koji su ga inozemni pisci i djela zaokupljali u posljednjih 15-ak godina, vidi se u knjizi «Na tuđim tragovima» (Naklada Jurčić, ur. Saša Novak) u kojoj je sabrano oko 20 Petračevih eseja.

Po struci romanist (i prevodilac s talijanskog i francuskog), Petrač se ponajčešće laćao pisaca tih govornih područja: u zbirci su stoga tekstovi o Danteu, Germaine de Staël, Chateaubriandu, Balzacu, Mussetu, Claudelu, Bernanosu... No, Petračevoj pozornosti nije izmaknuo ni poljski klasik Mickiewicz, ni indijski Tagore, ni japanski Mishima, a bavio se i Mannom, Shawom, Maughamom... U knjizi su i kompleksni članci komparatističkog obilježja u kojima Petrač pisce i fenomene iz svjetskih književnosti promatra u odnosu na njihove hrvatske odjeke (Biblija i hrvatska književnost, Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu, Recepcija djela Ivana Pavla II. u Hrvatskoj). Raznovrsno i korisno štivo!

Komentara 1

MA
Mayhaelo
19:57 22.05.2010.

Ovo bi vrijedilo imati u rukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije