Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
galerija Mala

Boris Glumac Slavenski poziva na izložbu i druženje

Boris Glumac
Foto: Galerija Mala
1/3
03.02.2015.
u 15:10

Izložba je tijekom Noći muzeja privukla veliku pažnju publike koja je i nakon manifestacije nastavila pohod na Galeriju Mala kako bi razgledali velika platna i skulpture

Izložba slika i skulptura Borisa Glumca Slavenskoga u zagrebačkoj Galeriji Mala na Trgu bana Jelačića privukla je veliku pažnju publike u Noći muzeja. Znatiželjna publika i ljubitelji umjetnosti dolaze i ovih dana razgledati velika platna i skulpture jer izložba traje do 9. veljače. dan prije, u nedjelju 8. veljače od 10 do 14 sati umjetnik Boris Glumac Slavenski družit će se s posjetiteljima na izložbi koje poziva da dođu.

Posebna atrakcija izložbe su skulpture visokoga sjaja izrađene u necuronu, materijalu koji se koristi u avionskoj i automobilskoj industriji. To je jedan od novih industrijskih materijala koji se nabavlja u blokovima, polimeri koji pružaju neslućene mogućnosti trodimenzionalnoga oblikovanja. Riječ je o figurativnim skulpturama, a od ideje do konačnoga izgleda volumena u tehnološkom procesu modeliranja sudjeluju i suradnici, stručnjaci za 3D animacijske programe. Pojašnjavajući nastanak skulptura umjetnik kaže da prvo nastaje digitalno pripremljena forma, a potom se stavlja „pod stroj“ i nastaju digitalni otisci. S obzirom da je riječ o inovativnom materijalu, još uvijek vrlo malo umjetnika u svijetu koristi ovu tehnologiju za izradu skulptura. 

Boris je posvećen skulpturi od 2010. godine i tu se potpisuje kao Boris Slavenski. On je poput Janusa s dva lica, jedna osoba s dva prezimena, ovisno o likovnom ciklusu. Praksa promjene imena bila je u prošlosti česta kod umjetnika kaligrafa koji su mijenjali ime kad bi promijenili stil pisanja ili završili neku cjelinu.

Uz inovativne skulpture, u izboru umjetnika izloženo je i petnaestak slika koje su obilježile njegovo slikarstvo zadnjih desetljeća. Mnogim se platnima vraćao, dorađivao jedne te iste slike i zbog toga je u popisu gotovo dvadesetogodišnji raspon u datacijama slika. Prema riječima umjetnika ta najnovija izložba, makar skromnija po broju radova, jedan je kondenzirani presjek jer prikazuje djela iz pet različitih ciklusa složenih od figuracije i apstrakcije koji su karakterizirali Borisovo stvaralaštvo od 1992. godine do danas.

Govoreći o svojim iskustvima stečenim na pariškoj Akademiji Boris Glumac Slavenski kaže: „Čistoća i redukcija, to je temlje rada. Bitno jest da od ideje do realizacije postupak bude emotivan i promišljen, da se te dvije u osnovi suprotne i suštinske energije spoje u jednu konačnu cjelinu. Samim time dobivaju dvostruku snagu. Mnoge su slike bile viđene na izložbama. Imao sam potrebu ponovo uzeti kist u ruke i dorađivati ih. Iskusio sam apstrakciju, varijacije tema. Figuracija je nešto posebno. U figuraciji je velika sloboda motiva i sam motiv donosi određen razvoj u stvaralaštvu“.

>> Boris Glumac Slavenski izlaže u bjelovarskoj galeriji Nasta Rojc

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije