Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Boje i svjetla Prištine na slikama Dite Ethemi

dita
arhiva
19.04.2010.
u 12:55

Kad smo je mladu akademsku slikaricu Ditu Ethemi na otvorenju njezine prve samostalne izložbe neki dan u Klovićevim dvorima pitali kako je živjeti u Prištini, bez razmišljanja je odgovorila - sjajno.

Kad smo je mladu akademsku slikaricu Ditu Ethemi na otvorenju njezine prve samostalne izložbe neki dan u Klovićevim dvorima pitali kako je živjeti u Prištini, bez razmišljanja je odgovorila - sjajno. Prvo na engleskom, a onda nam je to ponovila na našem jeziku.

- Priština je sada grad koji mnogo daje mladim ljudima, ima optimizma, završili smo škole - rekla je Dita Ethemi koja na svojim velikim “Urbanim slikama” bojama bilježi upravo poznate zvukove, boje, svjetla i atrakcije svojega rodnoga grada. Pred gledateljem su slike koje pulsiraju razgibanom energijom titrave teksture, tu su i apstraktna platna smirena u istoj boji, a jarko sjaje instalacije s neonskim cijevima u različitim bojama.

- Sretna sam što mogu pokazati u Zagrebu svoj rad. Ipak je ovo moj prvi veliki ulazak u vašu Galeriju Klovićevi dvori - dodala je mlada slikarica koja je diplomirala slikarstvo prije dvije godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini, a potom se usavršavala u Parizu. Ovaj se projekt bavi pozitivnim i negativnim pitanjima gradskoga života. Ta pitanja čine nesavladive i temeljne pojave koje se tiču naših dnevnih previranja. Minimalnim sredstvima, plohama i bojom kojom se gradi arhitektura slike mogu se zabilježiti specifična svjetla grada, kretanje, znakovi i tragovi koji poput tkanih niti na platnima pričaju o novom urbanom tkivu. A uz slike, Dita u svom ateljeu radi i video te instalacije, što će sve spojiti u svome novom projektu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije