Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Blistavi glas koji je odzvanjao desetljećima u mnogim ulogama

focic
arhivska fotografija
21.04.2010.
u 13:49

Jučer je u rodnom Zagrebu preminula Božena Ruk-Fočić, sopran svjetskih scena i tri desetljeća primadona u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Bilo je slavno vrijeme zagrebačke Opere o kojemu svjedoci još i danas pričaju. A slavni dio te priče je bila i sopranistica Božena Ruk-Fočić koja je jučer preminula u rodnom Zagrebu.

Božena Ruk-Fočić rođena je 31. listopada 1931. godine, školovala se u Zagrebu i Salzburgu, debitirala 1954. godine u Sarajevu u Zrinjskom. Velika karijera od prvog profesionalnog angažmana 1960. godine u Baselu vodila ju je i do milanske Scale, londonskog Covent Gardena, Bečke državne opere, Hamburga.

Blistavi glas, zvonke visine i muzikalnost pokazivali su se u mnogim opernim ulogama od Verdijeve Aide, Puccinijeve Mimi ili Tosce, Lize u Pikovoj dami Čajkovskog sve do njemačkog repertoara, osobito Wagnerova. Primadona zagrebačkog HNK gdje je stalno angažirana od 1965. godine, 30. obljetnicu rada proslavila je 1990. godine ulogom Đule u Eri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije