Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRIP

Prvi crni superheroj u stripu je 28 godina mlađi od Supermana

07.02.2018.
u 09:22

Uoči 15. veljače kada blockbuster “Black Panther” u režiji Ryana Cooglera s Chadwickom Bosemanom u naslovnoj ulozi počinje igrati u hrvatskim kinima, vrijedi podsjetiti na činjenicu da je upravo on prvi crni superjunak u povijesti stripa.

Kralj, znanstvenik, ratnik i superheroj, ujedno i junak koji je u svijetu stripa pobijedio mnoge predrasude. Sve te nazivnike u svojem biću zaokružuje jedan od heroja Marvelove ergele – Black Panther – koji je danas, 51 godinu nakon što je nastao i preživio brojne kontroverze pokušavajući u svijet stripa unijeti pravo na različitost, dobio i svoj film.

Revolucija na tržištu

Uoči 15. veljače kada blockbuster “Black Panther” u režiji Ryana Cooglera s Chadwickom Bosemanom u naslovnoj ulozi počinje igrati u hrvatskim kinima, vrijedi podsjetiti na činjenicu da je upravo on prvi crni superjunak u povijesti stripa. Pokušavajući zaokrenuti trend ‘bijelih’ superheroja koji su vladali kompanijama Marvel i DC, dvojica crtača židovskog podrijetla, Stan Lee i Jack Kirby, unijeli su revoluciju na američko tržište stvorivši 1966. Black Panthera – Afroamerikanca.

On je briljantan taktičar, strateg i majstor svih oblika nenaoružanih borbi čiji hibridni borbeni stil uključuje akrobatiku i aspekte životinjske mimike. Pravo ime mu je T’Challa i potomak je i kraljevske ratničke rase. Uglavnom, od 1938. kada je Supermen kao prvi superheroj udario temelje takvoj vrsti stripa u Americi, ne čudi skok do 1966. da bismo dobili prvog crnog heroja. Riječ je o godinama kojima prethodi krvava borba protiv rasizma, godinama u kojima Lyndon Johnson određuje načela pozitivne diskriminacije kako bi potaknuo zapošljavanje pripadnika manjina i potpisuje zakon o glasačkom pravu, uskoro biva ubijen i Martin Luther King, a na tržištu stripa svi crtači su uglavnom bijelci. U prilog nepopularnosti crnih likova u to doba ide i pokušaj Dell Comicsa s Lobom – afroameričkim kaubojskim junakom. Te 1965. izašla su samo dva broja, prodaja je bila nikakva i gotovo svi primjerci vraćeni su izdavaču s objašnjenjem, kazao je autor stripa Tony Tallarico, da nitko nije htio kupiti strip čiji je lik crnac. Ni Black Pantheru nisu odmah cvale ruže. Nakon što je dugo bio sporedni lik drugih stripova, tek 1977. dobiva svoj, a s nastankom Stranke crnih pantera (The Black Panther Party), organizacije koja se borila za prava crnaca u SAD-u, Marvela se optužuje za podržavanje njihova djelovanja te se od njih traži da mu ime promijene u Black Leopard. Opstao je, a nakon neuspjelog pokušaja da ga na filmu 1993. oživi Wesley Snipes, danas je uspio dogurati i do kino-hita u kojem se bori za opstanak Wakande i cijelog svijeta.

Slijede Falcon, Luke Cage...

U povijesti stripa nakon Black Panthera nastavila se pojava crnih superjunaka. Marvel 1969. izbacuje Falcona, autora Stana Leeja i Genea Colana. Ima mehanička krila i telepatsku moć nad pticama, a upoznajemo ga u stripu Kapetan Amerika.

Godine 1972. pojavio se i Luke Cage/Power Man u kreaciji Archieja Goodwina i Johna Romita. Bivši je zatvorenik, naravno zatvoren nevin, nadljudske snage i neprobojne kože.

Godine 1973. stiže Marvelov Blade, pravim imenom Eric Brooks, superheroj i lovac na vampire. Stvorili su ga scenarist Marv Wolfman i strip-crtač Gene Colan. Bladeova majka bila je prostitutka. Zbog komplikacija za vrijeme trudnoće, njezine prijateljice zovu liječnika, koji je zapravo bio vampir Deacon Frost. Frost pije njezinu krv za vrijeme poroda i tako je ubija, no, djetetu je prenio enzime koji su Bladeu dali određene vampirske sposobnosti poput dugog životnog vijeka, sposobnosti da osjeti prisustvo natprirodnih bića i imunitet na vampirizam. Uskoro nakon njega, 1975. nastaje i prvi crni član X-Mena – Storm. 

1/5
Ključne riječi

Komentara 1

SA
Samson
13:52 08.02.2018.

"... dvojica crtača židovskog podrijetla, Stan Lee i Jack Kirby..." - Stan Lee nije nikad bio crtač. Bio je urednik i scenarist (s time da je, po vlastitom prekasnom priznanju nakon Kirbyjeve smrti, u Kirbyjevim tablama u početku samo neznatno korigirao dijaloge - Kirby je praktički u počecima sam osmišljavao i scenarije. Na koncu je Kirby ostao ogorčen zbog nepriznavanja velikog dijela zasluga, čak je i godinama, praktički do smrti vodio parnice s izdavačkom kućom Marvel). Uz Stana Leeja se vežu mnoge kontroverze, upravo zbog kićenja "tuđim perjem" ali ipak, valjda nitko nije toliko omražen u svijetu stripa kao Bob Kane. Tek se unazad nekoliko godina ime prevarenog i zaboravljenog Billa Fingera pojavljuje na špicama filmskih i tv ekranizacija popularnog Batmana. U navdenim su primjerima pravi umjetnici "ispušili" a obogatili se i proslavili talentirani kalkulanti i muljatori. Ok, to najviše vrijedi za Boba Kanea, Stan Lee je još i simpatičan u usporedbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije