Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna ponuda

Blagdani u znaku Orašara, Trepše ili novog filma Woodyja Allena

Orašar
Foto: HNK Zagreb
1/3
23.12.2010.
u 23:12

U tjednu prije Nove godine isplati se pogledati nekoliko jakih izložbi, u Splitu na Božić sviraju Letu štuke, u Puli Gustafi slave rođendan

Iako mnoge institucije za praznika zatvaraju svoja vrata, na kraju 2010. godine dovoljno je događaja za publiku gladnu kulture. Kad u blagdansko doba kažemo kazalište, većina se prvo sjeti "Orašara" koji je i ove godine na božićnom repertoaru zagrebačkog HNK, koji za novogodišnju noć priprema "Šišmiša" u režiji Kreše Dolenčića.

Serijom novogodišnjih koncerata može se pohvaliti i HNK u Rijeci, a bez koncerta na Staru godinu ne može ni osječka nacionalna kuća.

Od noviteta izdvajamo i "Čovjeka koji je spasio Europu", novu predstavu Renea Medvešeka na blagdanskom repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih.

Babić u Modernoj

Blagdanska likovna izložbena ponuda bolja je nego što bi se moglo očekivati prema mršavim financijama. Biser-izložba koja proširuje spoznaje o umjetniku Marijanu Trepši i njegovu raskošnu talentu otvorena je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

U retrospektivnom je pregledu više od pola slika iz privatnoga vlasništva, a akvareli i grafički opus našega ekspresionista vrijedni su pažnje. Moderna galerija u antologijskom izboru predstavlja Ljubu Babića, a pri razgledavanju svakako obratite pozornost na vrhunsku scenografiju i kostime. Eksponate koje je antičko grčko doba ostavilo na teritoriju Hrvatske uključujući vaze, Apoksiomena i Artemidu s Visa pogledajte u Galeriji Klovićevi dvori.

Božićni rock festival

U istoj su zgradi i umjetnine koje su sačuvali franjevci u 24 samostana i crkve jadranskoga dijela provincije sv. Jeronima. Slikarski, filmski i eksperimentalni rad Vlade Kristla stvoren od 1949. do 2004. godine može se razgledati u riječkom MMSU.

Što se glazbe tiče, u pulskom klubu Uljanik na Badnjak sviraju KUD Idijoti, a u Splitu na Božić Letu štuke. Bosanski Dubioza kolektiv u ponedjeljak je u Osijeku, a već idući dan u Splitu. U labinskoj će se Lamparni održati tradicionalni Labin Christmas Rock Festival, a Gustafi će na pulskom Forumu proslaviti 30. rođendan.

Neke druge priče

Novosti ima i na velikim ekranima. Za 28. prosinca zakazana je kinopremijera uspješnog omnibusa "Neke druge priče" koji potpisuje pet autorica s područja bivše Jugoslavije. Ako su vas u kinima tijekom godine umorili skupi tehnološki orijentirani filmovi, za dostojanstveno ispraćanje godine pobrinula se i najnovija komedija Woodyja Allena "Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca". Malo životnih neuroza i humora, ali na način koji će vas ispuniti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije