Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Bivši mladi SS-ovac izrastao u poslijeratnu ljevičarsku ikonu

German author Gunter Grass speaks to the Times in the city of Dresden in between campaigning for the Social Democrat party ahead of the upcoming elections Copyright: The Times. Photo: NI Syndication/PIXSELLPhoto: NI Syndication/PIXSELL
Foto: NI Syndication/PIXSELL
14.04.2015.
u 14:38

SVESTRANI AUTOR bio je i pjesnik, dramatičar, slikar, kipar, grafičar, ilustrator, član grupe 47, simpatizer spd-a...

Vodeći njemački pisac i nobelovac od 1999. godine Günter Grass umro je u klinici u Lübecku u osamdeset i sedmoj godini od infekcije. Izdavač je vijest o Grassovoj smrti, potpuno u duhu vremena, prvo objavio na Twitteru. A onda je uslijedio stampedo literarnih i neliterarnih reakcija jer nije umro samo najveći živući njemački pisac nego i ljevičarska politička ikona poslijeratne Njemačke.

Snimanje u Zagrebu

Već i rođenjem u Danzigu, gradu koji se danas zove Gdanjsk i nalazi se u Poljskoj, Grass je bio predodređen za literarno promišljanje prevrtljive njemačke povijesti. I prvi objavljeni roman "Limeni bubanj" iz 1959. bavi se poviješću pa ne čudi da ga je 1979. ekranizirao Volker Schlödorf (film je djelomično snimljen i u Zagrebu) osvojivši s njim i Oscara i Zlatnu palmu. "Limenom bubnju" Grass je u tzv. danciškoj trilogiji pridružio i "Pasje godine" i pripovijetku "Mačka i miš". Drama "Plebejci uvježbavaju ustanak" izvedena mu je i u zagrebačkom ITD-u, a na hrvatski su prevedeni i njegovi romani "Sastanak u Telgteu", "Lumbur", "Štakorica", "Moje stoljeće", "Zloguke žabe", "Kutija"...

Persona non grata

Veliku senzaciju Grass, koji je godinama strogo kritizirao malograđanštinu i nacizam, izazvao je kada je priznao da je kao maloljetnik bio u elitnim SS trupama o čemu otvoreno piše u autobiografiji "Dok ljuštim luk". Osjetljivom temom, torpediranjem njemačkog broda "Wilhelm Gustloff" u blizini Danziga, i to gotovo na kraju rata, 31. siječnja 1945. godine, kada je poginulo 10.000 ljudi (među njima i pet tisuća žena i djece) Grass se pozabavio i u romanu "Korakom raka" koji je u Njemačkoj prodan u više od pola milijuna primjeraka.

Grass je umjetničku karijeru počeo studijem kiparstva, a bio je i grafičar i ilustrator. Pripadao je Grupi 47 koja je literaturom pokušavala mijenjati mentalitet Nijemaca. Pisao je i libreta za balet, često razgovarao s novinarima, a bio je i redovni gost na književnim sajmovima, napose u Frankfurtu i Leipzigu, te bio blizak socijaldemokratima.

Zbog kritiziranja izraelske politike u Izraelu je postao persona non grata, a Srbi mu nisu oprostili kada je podržao NATO-vo bombardiranje. Grass je umro u uvjerenju da je treći svjetski rat već počeo.

>> Preminuo njemački nobelovac Günter Grass

Komentara 1

BL
blukac3
17:30 21.04.2015.

On je spokoj mu dusi,samo se prilagodavao vremenu da prezivi i da se vrti oko vrha piramide tj. istinitim rijecima "on je laz,sve sta je zapisao je laz".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije