Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak dirigenta

Bio je jedan od najvećih, a zbog seks skandala umro je osramoćen

19.03.2021.
u 10:21

U 77. godini preminuo je dirigent James Levine koji je 40 godina vodio newyoršku Metropolitan operu, a smijenjen je zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Dirigent James Levine, koji je više od četiri desetljeća vodio čuvenu newyoršku Metropolitan operu, preminuo je u 77. godini. Slavni dirigent godinama je vladao glazbenim svijetom i bio na glasu kao jedan od najvažnijih umjetnika koji su ikada kročili Metropolitanom, a u svojih je četrdeset godina stolovanja nepovratno obilježio tu slavnu kuću i bio je smatran jednim od najvećih američkih dirigenata nakon Leonarda Bernsteina. No, osim po iznimnim profesionalnim uspjesima, Levine će ostati zapamćen i po brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje.

– Nijedan umjetnik u 137 godina ove Opere nije imao tako snažan utjecaj na Metropolitan kao James Levine. Uzdigao je glazbene standarde na nove i neviđene visine – kazao je u izjavi u povodu njegove smrti ravnatelj Metropolitana Peter Gelb.

Upravo ga je Gelb smijenio s mjesta šefa dirigenta 2016. godine zbog uznapredovale Parkinsonove bolesti i brojnih zdravstvenih poteškoća, no Levine je ostao u Metropolitanu kao emeritus i na čelu programa za mlade umjetnike. Međutim, uskoro je suspendiran, a nedugo zatim mu je uručen i otkaz, nakon što su mediji na valu pokreta Me Too razotkrili da je još od 1960-ih godina seksualno zlostavljao maloljetne glazbenike. 

Komentara 4

SA
sapienti
16:16 19.03.2021.

Jedan predator manje....izvrsna vijest!

JA
jadnatikoza
16:45 19.03.2021.

Sigurno je u fušu bio i katolički svećenik, samo su zaboravili spomenut

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije