Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radoslav Katičić

Bio je intelektualni gigant i zaštitnik hrvatskog jezika

Foto: PALAVRA PRESS/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
12.08.2019.
u 11:21

U subotu 10. kolovoza u Beču je u osamdeset i devetoj godini života umro jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca, akademik Radoslav Katičić. Bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih znanstvenika s velikim ugledom u svijetu. Uostalom, nije bez razloga bio professor emeritus bečkog Sveučilišta, na kojem je bio redovni profesor slavenske filologije i to više od dvadeset godina.

Znanstvenik širokih interesa

Osim redovnog članstva u HAZU, Katičić je bio redovni član Austrijske akademije znanosti kao i Europske akademije znanosti. dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te Norveške i Kosovske akademije znanosti. Bio je i predsjednik Vijeća za normu hrvatskog standardnog jezika od 2005. pa do njegovog raspuštanja 2012. godine.
Akademik Katičić rođen je u Zagrebu 3. srpnja 1930. godine. U rodnom gradu diplomirao je na Filozofskom fakultetu, gdje je i doktorirao, te počeo raditi prvo kao asistent na Katedri za poredbenu indoeuropsku gramatiku, a onda kao pročelnik novoosnovanog Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije. Imao je široke interese, bavio se sintaksom i poviješću hrvatskog jezika, ali i slavenskom mitologijom. Napisao je petnaestak knjiga i više stotina rasprava i članaka. Među najvažnijim djelima izdvajaju se “Osnovni pojmovi suvremene lingvističke teorije”, “Jezikoslovni ogledi”, “Stara indijska književnost”, “Prilog općoj teoriji poredbenog jezikoslovlja”...

Dobitnik je i niza najviših i znanstvenih i državnih nagrada i odlikovanja u Hrvatskoj i u inozemstvu, a Matica hrvatska objavila mu je niz značajnih knjiga o slavenskim i hrvatskim mitovima. Akademik Katičić bio je intelektualni gigant koji je obilježio i drugu polovicu 20. stoljeća, ali je jednakim žarom i marljivošću nastavio raditi i u 21. stoljeću. U proljeće 2017. godine profesor Katičić odazvao se pozivu Večernjeg lista te se prisjetio svojeg doprinosa u pripremi Deklaracije o položaju hrvatskoga jezika. 


“Kad se javila prva inicijativa za Deklaraciju, bio sam u predsjedništvu Matice hrvatske i vrlo brzo sam čuo o tome. Kolege partijci tu su vodili glavnu riječ. Partijci su govorili, a mi nepartijci šutjeli, kao i inače. Tekst je trebalo sročiti. Ja sam u tome sudjelovao. Čak je tekst Deklaracije, kako je poslije objavljen, pisan mojom rukom. Ali moram naglasiti da ni u kojem smislu nisam autor Deklaracije. To su bili drugi revni partijci i neki odabrani nepartijci, a ja sam samo pisao. Kada je Deklaracija objavljena u Telegramu, postala je povijesna činjenica. Kada smo išli u Centralni komitet na pranje glave, primio nas je Miko Tripalo. To je bilo veliko olakšanje jer nas je mogao primiti i Vladimir Bakarić, a tada bi atmosfera na sastanku bila značajno drugačija. Mene je zapalo da Tripalu objasnim naš stav i ja sam to učinio...”, napisao je prije dvije godine Katičić za Večernji list.

Uživao je međunarodni ugled

Dugi niz desetljeća akademik Katičić bio je jedan od znanstveno najutemeljenijih boraca za neovisnost, ali i međunarodno priznanje hrvatskog jezika. Zahvaljujući visokom međunarodnom ugledu, hrvatski jezik u akademiku Katičiću imao je možda i najvažnijeg i najupućenijeg zaštitnika i u međunarodnim i u domaćim jezikoslovnim krugovima. I zbog toga je njegov fizički odlazak velik i nenadoknadiv gubitak.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar prahrvat
prahrvat
13:30 12.08.2019.

naš najbolji lingvist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije