Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesti autobus

Bili smo na setu filma koji nas vraća u vukovarsku bolnicu i Ovčaru 1991. godine

Foto: Eduard Galic
1/6
07.11.2019.
u 14:41

Završen je jesenski ciklus snimanja filma "Šesti autobus" Eduarda i Dominika Galića koji govori o ratnoj kalvariji Vukovara.

Pomalo tiho i bez previše medijske pompe u Vukovaru je završen jesenski ciklus snimanja dugometražnog igranog filma „Šesti autobus“ koji govori o ratnoj kalvariji Vukovara i njegovih stanovnika u jesen 1991. godine. S obzirom na tematiku snimalo se na lokacijama vezanim za rat i koja se i danas mogu iskoristiti za ovu temu. Tako će se u filmu moći vidjeti neke od prepoznatljivih lokacija vezanih za ratna događanja u Vukovaru poput vukovarske bolnice, Ovčare, hangara u Veleprometu i Spomen domu Ovčara.

1/6

-Poslije 28 godina i nakon što grad izgleda sasvim drugačije teško je to sada napraviti ali smo se snalazili na razne načine. Inače, sa snimanjem smo započeli na đakovačkom vojnom poligonu „Gašinci“ gdje smo usko surađivali s Hrvatskom vojskom. Cilj nam je bio na što vjerniji način dočarati razrušeni grad i slom obrane Vukovara, rekao je scenarist i producent filma „Šesti autobus“ Dominik Galić.

Govoreći o snimaju Galić kaže kako su se tijekom snimanja često koristili raznim specijalnim objektima, eksplozijama, a koristili su i kaskadere za neke scene. I to će umnogome pomoći da se gledateljima filma na što vjerniji način prikaže stradanje Vukovara i Vukovaraca 1991. godine. Tijekom snimanja korištene su razne odore, oružje, maske, zavoji, krvavi zavoji… Po riječima Galića u vukovarskom dijelu snimanja, koje je završeno prije nekoliko dana, dominiraju noćne scene koje prate priču zarobljenih civila i ranjenika koji su se po slomu obrane grada nalazili u vukovarskoj bolnici i zatim njihovog puta prema Ovčari gdje se ubijeni. I danas, 28. godina poslije, nepoznata je sudbina zatočenika iz toga jednoga autobusa po kojemu je film i dobio ime.

„Naziv filma „Šesti autobus“ je samo metafora za sve nestale. Mi ne tražimo taj šesti autobus ali mislim kako ćemo s prikazivanjem filma i njegovim odjekom i uspjehom potaknuti da se više priča o nestalima i njihovim sudbinama. Mislim kako bi svi zajedno o tome trebali više pričati jer ipak se radi o još uvijek velikom broju ljudi za koje se ništa ne zna svih ovih godina, rekao je Galić koji o cijeloj radnji filma ne želi govoriti previše.

Za sada se zna kako film prati potragu jedne djevojke koja dolazi u Vukovar i traži jednog čovjeka s kojim je bila blisko vezana. Ta osoba nestala je u ratnom paklu Vukovara.

- Film na taj način zapravo prolazi kroz cijelu vukovarsku bitku. Tijekom svoje potrage dolazi do brojnih zapleta i raspleta te nas sve zajedno vraća na Trpinjsku cestu, Ovčaru, u bolnicu… Mogu reći još kako se radnja filma odvija 1991. godine s preskakanjem u 2008. godinu, kaže Galić napominjući kako je redatelj filma Eduard Galić.

Najavljuje i kako poslije snimanja na terenu uskoro slijedi sve drugo što zahtjeva jedan ovakav projekt kao i montaža tako da se premijera filma može očekivati tijekom 2021. godine.

-Kad god bude premijera već sada možemo reći kako radimo i snimamo u nemogućim uvjetima. HAVC je ovaj projekt pokrio s četvrtinom sredstava ali su izostale potpore od drugih od kojih smo dobivali bezrezervnu usmenu podršku i tapšanje po ramenima. Izostaje svaka druga pomoć i to je sramota tako da smo prinuđeni da se snalazimo kako znamo i umijemo, istakao je Galić.

Glumačku ekipu filma "Šesti autobus" predvode Marko Petrić i Zala Đurić Ribić, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića, a tu su i Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josipa Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije